2017. már 14.

Egyszerű és nagyszerű – A nagyi tökéletes almás pitéje

írta: meszter74
Egyszerű és nagyszerű – A nagyi tökéletes almás pitéje

tunde_kicsi_3_1.jpgVelem együtt gondolom sokan várjátok már, hogy elkezdődjön a gyümölcsszezon, végre ehessük a friss epret, málnát, cseresznyét, meggyet és sorolhatnám. A téli banán-narancs-alma trióból már kissé elegem van, de azért ha jól vannak tálalva, akkor nem tolom el őket. Így került most elém új köntösben az alma is, mert a nagyi a hétvégén ismét megsütötte a nagybetűs pitéjét.

Almás pite az sokféle van és általában mindenkinek a sajátja a tökéletes, ez alól egyedül én vagyok a kivétel. :) Mert az én pitém az mindig máshogy sikerül. Néha a tészta vastagabb a kelleténél, néha kevés benne a töltelék, de előfordul, hogy épp túl sok és akkor szottyos lesz a süti. Na szóval, a tökéletes az Tünde mamié, rá is hagyom, süsse ő. :) Mert a nagyi almás pitéjének pont jó a tésztája, pont elég benne a gyümölcs és pont úgy sül meg, hogy szétolvad az ember szájában, miközben azért roppan is a tetejére szórt diónak köszönhetően. Szóval tökéletes :) (Épp, mint a túrós változat) Íme:

Tünde mama almás pitéje

almas_pite_3_1.jpgHozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 12.5 dkg porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evk. tejföl
  • durvára vágott dió
  • picit tej, ha szükséges

 Töltelék:

  • 2 kg alma
  • cukor
  • fahéj, szegfűszeg

 A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd belekeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot és sütőport.

A keverékbe beleütjük a két egész tojást és kettőnek a sárgáját, majd hozzákanalazzuk a tejfölt.

Az anyagokat összegyúrjuk, szükség esetén kicsi tejet adhatunk hozzá.

A tésztából bucit formázunk és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, egy órára.

Eközben elkészítjük az almás tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd fazékba tesszük.

Hozzáöntjük a cukrot, fűszerezzük fahéjjal, citromlével, jól összekeverjük és elkezdjük főzni. Rövid ideig dinszteljük, majd kiöntjük szitára vagy szűrőbe, hogy a felesleges leve lecsöpöghessen. Ne főzzük sokáig, mert úgy kásás lesz.

A tésztát osszuk két részre, majd mindkét darabot nyújtsuk ki nagyobb tepsi méretűre. Vajazzuk, lisztezzük ki a sütőlemezt, majd fektessük bele az egyik tésztalapot. Öntsük rá az almaszószt, szépen egyengessük el rajta, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen a töltelék.

 Az almás részre borítsuk rá a másik tésztalapot és néhány helyen szurkáljuk meg villával, így sülés közben könnyen távozik a gőz. A tészta tetejét kenjük meg a maradék tojásfehérjével, majd szórjuk meg durvára vágott dióval.

Közepesen meleg sütőben sütjük, engedjük szép aranybarnára pirulni. Amikor elkészült, várjuk meg, míg teljesen kihűl, így szeljük fel szép kis kockákra.almas_pite_1_2.jpg

Aztán már csak porcukor kell a koronázáshoz és tökéletes lesz az élvezet. És miközben falatozunk, lehet már azon töprengeni, hogy ezt a szuper tésztát hányféle gyümölcsszósszal fogjuk elkészíteni ha beindul a szezon. Meglátjátok, érdemes lesz!  :)

Szólj hozzá

alma pite almás pite