Egyszerű és nagyszerű – A nagyi tökéletes almás pitéje
Velem együtt gondolom sokan várjátok már, hogy elkezdődjön a gyümölcsszezon, végre ehessük a friss epret, málnát, cseresznyét, meggyet és sorolhatnám. A téli banán-narancs-alma trióból már kissé elegem van, de azért ha jól vannak tálalva, akkor nem tolom el őket. Így került most elém új köntösben az alma is, mert a nagyi a hétvégén ismét megsütötte a nagybetűs pitéjét.
Almás pite az sokféle van és általában mindenkinek a sajátja a tökéletes, ez alól egyedül én vagyok a kivétel. :) Mert az én pitém az mindig máshogy sikerül. Néha a tészta vastagabb a kelleténél, néha kevés benne a töltelék, de előfordul, hogy épp túl sok és akkor szottyos lesz a süti. Na szóval, a tökéletes az Tünde mamié, rá is hagyom, süsse ő. :) Mert a nagyi almás pitéjének pont jó a tésztája, pont elég benne a gyümölcs és pont úgy sül meg, hogy szétolvad az ember szájában, miközben azért roppan is a tetejére szórt diónak köszönhetően. Szóval tökéletes :) (Épp, mint a túrós változat) Íme:
Tünde mama almás pitéje
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12.5 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 2 evk. tejföl
- durvára vágott dió
- picit tej, ha szükséges
Töltelék:
- 2 kg alma
- cukor
- fahéj, szegfűszeg
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd belekeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot és sütőport.
A keverékbe beleütjük a két egész tojást és kettőnek a sárgáját, majd hozzákanalazzuk a tejfölt.
Az anyagokat összegyúrjuk, szükség esetén kicsi tejet adhatunk hozzá.
A tésztából bucit formázunk és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, egy órára.
Eközben elkészítjük az almás tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd fazékba tesszük.
Hozzáöntjük a cukrot, fűszerezzük fahéjjal, citromlével, jól összekeverjük és elkezdjük főzni. Rövid ideig dinszteljük, majd kiöntjük szitára vagy szűrőbe, hogy a felesleges leve lecsöpöghessen. Ne főzzük sokáig, mert úgy kásás lesz.
A tésztát osszuk két részre, majd mindkét darabot nyújtsuk ki nagyobb tepsi méretűre. Vajazzuk, lisztezzük ki a sütőlemezt, majd fektessük bele az egyik tésztalapot. Öntsük rá az almaszószt, szépen egyengessük el rajta, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen a töltelék.
Az almás részre borítsuk rá a másik tésztalapot és néhány helyen szurkáljuk meg villával, így sülés közben könnyen távozik a gőz. A tészta tetejét kenjük meg a maradék tojásfehérjével, majd szórjuk meg durvára vágott dióval.
Közepesen meleg sütőben sütjük, engedjük szép aranybarnára pirulni. Amikor elkészült, várjuk meg, míg teljesen kihűl, így szeljük fel szép kis kockákra.
Aztán már csak porcukor kell a koronázáshoz és tökéletes lesz az élvezet. És miközben falatozunk, lehet már azon töprengeni, hogy ezt a szuper tésztát hányféle gyümölcsszósszal fogjuk elkészíteni ha beindul a szezon. Meglátjátok, érdemes lesz! :)