A csokigolyó, amikor egészséges Energiabonbon akár tízóraira is
Ha valami roppant egyszerű, nagyon gyors és mellékesen egészséges nasira vágytok, akkor azt kell tennetek, amit én is tettem tegnap este. Előhalásztam az aszalt gyümölcsöket a spájzból, beizzítottam a robotgépet és 10 perccel később készen voltak az isteni falatkák. Ez a recept igazából nem is egy hagyományos értelemben vett recept, ízlelgetni, tapintani - ennyi a titok.
Amit én most készítettem az egy datolyás-aszalt szilvás zabgolyó, csokiba mártogatva. A fő elem persze az aszalt gyümölcs, ez adja meg a textúrát, és mivel szinte pépessé darálom, ezért úgy viselkedik, mint egy ragasztó, nincs szükség vajra, tejre, tojásra. Szóval glutén- és laktózmentes is - ez még külön szép benne. Íme:
Datolyás-aszalt szilvás zabgolyó
- 10-20 szem datolya
- 4-5 szem aszalt szilva
- kb 20 dkg zabpehely
- 1-2 evk. méz
- 1-2 evk. mogyoróvaj
- fél maroknyi aszalt vörösáfonya
- 3-4 evk kókuszreszelék
- 1-2 evk narancslekvár
Először a zabpelyhet daráltam le, szinte lisztszerű állagúra. Aztán a datolyát és a szilvát küldtem a gépbe, majd jó alaposan pépessé vágattam vele.
Ezt követően kanalaztam hozzá a többi anyagot. A gyümölcsökhöz öntöttem a zabpelyhet, a mézet, a kissé megpirított kókuszreszeléket, a vörös áfonyát és a mogyoróvajat. Utóbbi akár el is hagyható, nem mindenki szereti a különleges ízét.
Beindítottam a gépet és hagytam dolgozni, kell neki idő, míg elkezd szépen összeállni. Én közben egy jó evőkanálnyi narancslekvárt is hajítottam a gépbe - természetesen a házi a tuti - , persze lehet dolgozni más lekvárral, de segíthet egy pici víz is, ha nagyon nem akar összeállni a massza. Viszont óvatosan az adagolásokkal, mindig figyelni kell a tészta textúráját, szépen formázható anyagot kell kapni, ne essen szét a kézben.
Kóstolgatni sem árt, ízlés szerint rakható hozzá más aszalt gyümölcs is, esetleg több méz. Ha kész az anyag, már csak cuki golyókat kell formálni belőle. Aztán ki hogyan szereti: lehet simán finom holland kakaóban meghempergetni, vagy akár csokiba mártogatni. Én utóbbi mellett döntöttem. Bevált csokimáza szinte mindenkinek van, én ezúttal a tejszínes változatot választottam, vagyis felforraltam a tejszínt és ráöntöttem a tálban várakozó, apróra tört csokira. Kicsit vártam, amíg a csoki olvadt a forró fürdőben, aztán alaposan elkevertem.
Fogtam a golyókat és szépen belemártogattam a csokiba, aztán száradhattak is. Egyszerű módja még a csokimáz készítésének, ha a csoki nagyobb részét vízgőz felett óvatosan felolvasztjuk, majd a tálat levéve hozzákeverjük a maradék csokit is gyengéden kevergetve, míg teljesen elolvad benne.
Hasonló finomságot már olvashattatok itt, azt tízóraira szoktam csomagolni az iskolás lánynak. De bevallom, ma is ez került a dobozba :). Persze-persze, úgy néz ki, mint egy csokigolyó, de igazából egy energiabomba: zab, aszalt gyümölcsök, méz és narancs - kell ennél több a dolgozatok előtt?