2017. ápr 14.

Ami nélkül nincs húsvét – Anyukám kalácsa

írta: meszter74
Ami nélkül nincs húsvét – Anyukám kalácsa

anyu_egyedul_2.jpgAmi karácsonykor apukám beiglije, az húsvétkor anyukám kalácsa. Vagyis előjog és tudomány, általában rájuk is hagyjuk az elkészítésüket. Amúgy is az övék a legjobb, akkor én miért is strapálnám magam, nem? :)

Természetesen a hagyományokhoz hűek maradtunk idén is, már a konyhában illatozik a kalács szigorúan eldugva az érdeklődő családtagok elől, akik erőteljesen igyekeznek meggyőzni arról, hogy előre kellene hozni az ünnepi vacsorát. Egyelőre nem adtam be a derekam, de néhány képet azért készítettem, hogy lássátok, milyen klassz a mi kalácsunk. Jó-jó macerás kicsit elkészíteni, de a tökéletes mindig munkával jár és hát egyszer van húsvét, nem?

A húsvéti kalácshusveti_kalacs_2.jpg

Hozzávalók:

  • 80 dkg finom liszt
  • 5 dkg rétes liszt
  • 3-5 dkg felolvasztott langyos vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész tojás és 1 sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 5-6 dl tej
  • csipet só
  • mazsola

 Az élesztőt  egy kávéskanál cukorral fél pohárnyi tejben felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a finomlisztet, a közepébe kisebb mélyedést készítünk, ezt meghintjük a rétes liszttel és beleöntjük az élesztős folyadékot. Majd pici finomliszttel megszórjuk és hagyjuk a kovászt kelni 10-15 percig.

Aztán beleszórjuk a csipetnyi sót, ráütjük az egész tojást, plusz egy tojás sárgáját, a cukrot és a langyos tejet. Utóbbit szépen fokozatosan adjuk a tésztához, nem feltétlenül kell mindet beledolgozni.

Amikor szépen összeállt a tészta jöhet bele az olvasztott vaj és a mazsola. Ez egy macerásabb fejezet, eleinte reménytelennek fog tűnni, hogy valaha is befogadja magába a vajat is a tészta, de a munka meg fogja hozni a gyümölcsét. Vaj kell bele, nem szabad spórolni a munkával, ha egyszer tökéleteset akarunk. :) Aztán szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk pihenni, addig lehet sonkát főzni, takarítani, tojást festeni.

Amikor duplájára nőtt a tészta három bucira szedjük és nagyon-nagyon alaposan belisztezve átgyúrjuk őket, majd mindegyikből rudakat sodrunk. A liszten nagy a hangsúly, állítólag ettől lesz jó foszlós a kalács.

A rudakat aztán összefonjuk, mint a copfot, a két végét jó szorosan összecsípjük és átemeljük a tepsire, amit nem szabad kenni, kizárólag alaposan lisztezni. Figyelem: terülős anyag, szóval érdemes vékonyabb sütőformát választani. (Azt a hibát viszont ne kövessétek el, hogy a látszólag nagy adagból kettő kalácsot fontok, mert azoknak „csak héja lesz”.) Egy felvert tojással szépen átkenjük a kalácsot és hagyunk neki újabb 15 perc pihit.

Végül újabb kenegetés következik és mehet a sütőbe a nagybetűs húsvéti kalács. Közepes hőfokon kell sütni, nagyjából 45 percig.husveti_kalacs_5.jpg

Csuda egyszerű nem? :) Jó-jó, aláírom, van vele munka, de ha a nagytakarításra nem sajnáljuk az időt, akkor az ünnepi asztalt is tiszteljük meg ezzel a pompás harapnivalóval. Én el sem tudom képzelni nélküle a húsvétot, esszük mi ezt csak úgy magában, meg persze a sonka mellé is, egyetlen baja, hogy mindig túl gyorsan elfogy, pedig - bevallom őszintén - a vendégek elől direkt el szoktam dugni. :)

Szólj hozzá

húsvét kalács kelt