Wittelsbach herceg teakísérője - Uzsonna a sárvári kastélyban

A „hercegék” - ahogy a helyiek emlegetik őket - életében a sárvári lakosok is jelen voltak, így például Scheck Erzsébet, aki a vár „sáfárja” (könyvelője) volt, ő felelt tehát az élelmezésért is. Bár a konyhában nem ő főzött, azért kíváncsiságból önmagának összegyűjtötte a recepteket, így ezek egy számadási könyv lapjain fennmaradtak. S ma már szerencsére nem csak a családi fiók őrzi ezt a kincset, hanem egy könyv is – a Sárvári szakácskönyv című – így aztán most ismét belekóstolhatunk a főurak életébe. :)
A hercegi csokoládés kuglóf
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 4 tojás sárgája
- 6 kanál cukor
- késhegynyi só
- ½ liter tej
- 10 dkg csokoládé
A recept úgy kezdődik, hogy készíts gyenge tésztát. Ehhez én először elkevertem az élesztőt egy kevés tejjel.
Pici időt hagytam neki, addig összedobáltam a többi hozzávalót. Vagyis összekevertem a lisztet a sóval, majd hozzáütöttem a tojások sárgáját, beleszórtam a cukrot és az egészet nyakon borítottam tejjel.
Végül hozzáöntöttem az élesztős masszát és indult is a munka.
A dagasztást én gépre bíztam és nagyon-nagyon nehezen álltam meg, hogy ne lisztezzem tovább, ugyanis elég lágy tészta került ki a masinából.
Ezt aztán elfeleztem és az egyikbe beledolgoztam egy tábla, pici tejben megolvasztott csokit. Még mindig nagyon-nagyon szerettem volna lisztezni, de arra gondoltam, hogy a nagyi féle békebeli kuglóf – itt olvashatjátok – hasonlóan lágy tészta és isteni mondhatom.
Szóval végül magára hagytam az anyagot, hadd keljen.
Egy órányi pihenés után deszkára borítottam a tésztát, alaposan (nagyon alaposan) megliszteztem és a recept szerint „lágyan kinyújtottam”. Mivel valóban nagyon lágy ez a tészta, inkább csak a kezemmel formáztam. Lényegében egy-egy vastag hurkát sodortam és azt ellapítgattam kicsit. A recept szerint ugyanis egymásra kell helyezni a két tésztalapot, majd összesodorni. Szóval a kakaós anyagot is hasonlóan ellapítgattam, majd ráemeltem a "fehér" tésztára. Aztán összetekertem őket, pontosabban csavartam rajtuk egyet. :)
Ezt a „rudat” aztán belekerekítettem a kuglófformámba és toltam be a sütőmbe. Tűpróbáig sütöttem, közepes hőfokon, kb 40 percig. Mindeközben meg voltam győződve arról, hogy valahol totálisan elrontottam a dolgot

De nem. :) Isteni kuglóf ez is, nem túl édes, szóval érdemes porcukorral meghinteni. Szinte látom magam előtt, ahogy az arisztokraták teázás közben ették ezt a pihe-puha sütit. Mindenesetre a kevert grófi kuglóf után - itt olvasható - az élesztős hercegi darabra sem volt panasz idehaza.