2017. már 08.

Wittelsbach herceg teakísérője - Uzsonna a sárvári kastélyban

írta: meszter74
Wittelsbach herceg teakísérője - Uzsonna a sárvári kastélyban

Újabb kuglóf receptjét olvashatjátok most, arisztokrata darab ez is, nem akárkik ették. Most egy főúri, sőt uralkodói család konyhájának remekéről lesz szó, Wittelsbach királyi herceg családja valószínűleg sokszor fogyaszthatta ezt a kuglófot, amikor kedvenc helyükön, a sárvári várban tartózkodtak.

A „hercegék” -  ahogy a helyiek emlegetik őket -  életében a sárvári lakosok is jelen voltak, így például Scheck Erzsébet, aki a vár „sáfárja” (könyvelője) volt, ő felelt tehát az élelmezésért is. Bár a konyhában nem ő főzött, azért kíváncsiságból önmagának összegyűjtötte a recepteket, így ezek egy számadási könyv lapjain fennmaradtak. S ma már szerencsére nem csak a családi fiók őrzi ezt a kincset, hanem egy könyv is – a Sárvári szakácskönyv című – így aztán most ismét belekóstolhatunk a főurak életébe. :)

A hercegi csokoládés kuglófsarvari_kuglof_5.JPGHozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • 6 kanál cukor
  • késhegynyi só
  • ½ liter tej
  • 10 dkg csokoládé

A recept úgy kezdődik, hogy készíts gyenge tésztát. Ehhez én először elkevertem az élesztőt egy kevés tejjel.

Pici időt hagytam neki, addig összedobáltam a többi hozzávalót. Vagyis összekevertem a lisztet a sóval, majd hozzáütöttem a tojások sárgáját, beleszórtam a cukrot és az egészet nyakon borítottam tejjel.

Végül hozzáöntöttem az élesztős masszát és indult is a munka.

A dagasztást én gépre bíztam és nagyon-nagyon nehezen álltam meg, hogy ne lisztezzem tovább, ugyanis elég lágy tészta került ki a masinából.

Ezt aztán elfeleztem és az egyikbe beledolgoztam egy tábla, pici tejben megolvasztott csokit. Még mindig nagyon-nagyon szerettem volna lisztezni, de arra gondoltam, hogy a nagyi féle békebeli kuglóf – itt olvashatjátok – hasonlóan lágy tészta és isteni mondhatom.

Szóval végül magára hagytam az anyagot, hadd keljen.

Egy órányi pihenés után deszkára borítottam a tésztát, alaposan (nagyon alaposan) megliszteztem és a recept szerint „lágyan kinyújtottam”. Mivel valóban nagyon lágy ez a tészta, inkább csak a kezemmel formáztam. Lényegében egy-egy vastag hurkát sodortam és azt ellapítgattam kicsit. A recept szerint ugyanis egymásra kell helyezni a két tésztalapot, majd összesodorni. Szóval a kakaós anyagot is hasonlóan ellapítgattam, majd ráemeltem a "fehér" tésztára. Aztán összetekertem őket, pontosabban csavartam rajtuk egyet. :)

Ezt a „rudat” aztán belekerekítettem a kuglófformámba és toltam be a sütőmbe. Tűpróbáig sütöttem, közepes hőfokon, kb 40 percig. Mindeközben meg voltam győződve arról, hogy valahol totálisan elrontottam a dolgot

De nem. :) Isteni kuglóf ez is, nem túl édes, szóval érdemes porcukorral meghinteni. Szinte látom magam előtt, ahogy az arisztokraták teázás közben ették ezt a pihe-puha sütit. Mindenesetre a kevert grófi kuglóf után - itt olvasható -  az élesztős hercegi darabra sem volt panasz idehaza.

Szólj hozzá

csokoládé kelt kuglóf Sárvári szakácskönyv