2017. már 20.

A fánk, ami nem farsangi – Egy légies köret Magdi mamától

írta: meszter74
A fánk, ami nem farsangi – Egy légies köret Magdi mamától

anyu_gyerek_2.jpgJó-jó tudom, vége a farsangi szezonnak, de azért mutatok most nektek egy fánkocskát, ami attól különleges, hogy egyáltalán nem ünnepi. Lényegében egyszerűen csak egy köret, de ebben a műfajban szerintem fejedelmi.

Igazából nem is fánknak hívom én, hanem puffancsnak, ami valójában krumpli, elegáns formában, ezt kapjuk mindig anyukám világbajnok vadasa mellé, szerintem istenien passzol a két íz. Van olyan családtag, aki lekvárral eszi, méghozzá apukám világhírű birsalmalekvárjával, én pedig szeretem csak úgy magában, pici sóval meghintve akár hidegen is. Szóval univerzális darab ezért is érdemes kipróbálni és nem csak farsangi szezonban. :)

Krumplipuffancs avagy krumplifánk

krumplifank_2.jpg

 Hozzávalók:

  • 32 dkg főtt burgonya
  • 32 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 3 tojás sárgája
  • 1 evk étolaj
  • 1 dl tej

 Az élesztőt a cukorral és tejjel felfuttatjuk.

A burgonyát megfőzzük, langyosan áttörjük és félreteszünk hűlni.

Amikor az élesztő felfutott hozzáöntjük a liszthez, majd beletesszük az áttört krumplit, a tojások sárgáját, étolajat, sót és jól összegyúrjuk őket.

A tésztát lisztezett deszkára tesszük, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkocskákat. Elképzelhető, hogy több lisztre lesz szükség, ez a krumplitól is függ.

A puffancsot még a gyúrótáblán konyharuhával letakarjuk és hagyjuk egy órát pihenni.

A szépre kövéredett fánkocskákat aztán forró olajban kisütjük, majd papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róluk.

krumplifank.jpg

Ezzel kész is a légiesen könnyű, pihe-puha fánkocska, ami tényleg nagyon sokféleképp tálalható. Szerintem önmagában egy vacsira is remek, de az sem árt neki, ha egy szelet szaftos husit vagy egy nagy tál babgulyást teszünk mellé. Szóval, ha már unjátok a sült-tört-párolt-pürésített változatot, akkor varázsoljatok a krumpliból egy igazán elegáns köretet. A nem mindennapi tálalásnak a vendégek is örülni fognak. :)

Szólj hozzá

burgonya krumpli köret fánk