A putnoki lányok tortája - Gluténmentes lecke a századelőről
Korszerű szellemben oktatták hajdanán Putnokon a leányokat, a leendő gazdaasszonyok tankönyvében nem egy olyan recept szerepelt, mely a mai kor kihívásainak is megfelel. A gluténmentesség fogalmát aligha ismerték, mégis készítettek már olyan tortát, aminek ma is örülhetnek a lisztérzékeny desszertimádók.
Már-már a brownira hajaz az az ünnepi finomság, aminek receptjét a lányok küldték be az Új Idők Szakácskönyvének gyűjteményébe, akárcsak a csókét, amit már kipróbáltam. Szóval a putnoki gazdaasszony jelöltek tortája egy isteni kis csokis darab, mandulával-mogyoróval – lisztmentesen.
Én nem is vártam meg vele a következő családi szülinapot, egyszerűen kis kerámiaformákba öntöttem – tökéletes a muffinsütő is – és az apró „tortácskák” mellé még a biztonság kedvéért egy kis eperöntet is locsoltam. Nem nagyon tiltakozott ellene a család. :) Érdemes kipróbálni, egyszerű összedobni, hamar megsül és az allergiás édesszájúak is élvezhetik.
A putnoki torta - karamellizált eperrel
Hozzávalók:
- 28 dkg cukor
- 10 tojás
- 14 dkg őrölt mogyoró
- 14 dkg finomra vágott mandula
- 2 "szelet" étcsoki (min. 70%-os) - én 20 dkg-ot használtam
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Természetesen más édesítőszerrel is működik, én xilittel készítettem.
Amennyiben nem őrölt formában vesszük, jól aprítsuk meg a mogyorót és a mandulát, utóbbinál a hámozott változatot ajánlja a recept. Mivel mogyoróm nem volt, én csak mandulát használtam – tökéletes lett így is, szóval úgy sejtem az arányokon lehet változtatni, sőt dióval is érdemes kipróbálni.
Amikor már az őrölt mandulát/mogyorót/diót is alaposan belekevertük a tojásos masszába, dobhatjuk bele a csokit is. Pontosabban önthetjük, ugyanis meg kell puhítani, hogy elkeverhessük a tésztában.
A jó sűrű masszába kerül végül a kemény habbá vert tojásfehérje. A tésztát tetszőleges formába öntjük, és „lassú tűzön” sütjük meg, ahogyan a recept ajánlja. Én kb 150 fokon sütöttem és tűpróbával ellenőrizgettem.
Lehet belőle ünnepi torta vagy hétköznapi süti is. A putnoki lányok azt ajánlják, hogy a kihűlt tésztát vágjuk ketté és töltsük meg lekvárral vagy egyéb krémmel, majd csokimázzal díszítsük. Én egyszerűen csak meghintettem porcukorral és feldobtam egy kis extrával: passzol hozzá a vaníliafagyi is, de az eperöntettel egyszerűen csodás párost alkottak.
Utóbbi sem nagy ördöngösség: némi cukrot kell karamellizálni és abban megfuttatni a gyümölcsöt. Ne ijedjetek meg, amikor a karamellhez dobjátok az epret, hirtelen megkeményedik a cucc, de kis idő múlva már rotyogni fog az isteni vörös szósz :) . Feltétlenül próbáljátok ki, a putnokiaknak pedig kötelező!!! :)