Mi a családommal minden évben elkészítjük az eredeti receptet. Az lehet, hogy sok régi recept nem állja meg a helyét ma, de arról biztosíthatlak, hogy ez az eredeti recept olyan zseniális, hogy mi ma is alig bírunk leállni vele. Annyit tennék hozzá, hogy nem egy napig kell állni hagyni, hanem inkább 1-2 hetet, a kamrában, hogy igazán összeérjenek az ízek. És nyilván darált mandula van a receptben, nem egészben. Úgyhogy a reformok helyett inkább próbáld ki az eredetit. Ezt ugyanis ezután többé nem fogod reformálni. :)
@Ráérek: akkor az ismerősöd valamit elrontott. Leginkább a cefrézést.
A mirobalan szilvának kellemes ízű a pálinkája IS! Csak jól kell cefrézni.
Csakis érett szilvát szabad. Megmosni, majd nagyobb edényben, fúrógépbe fogott festékkeverőszárral addig kevertetni, míg a magok teljesen tiszták nem lesznek. Nem fognak összetörni, annál sokkal keményebbek. A masszát átszűrni egy nagyobb lyukú rostán, magokat kevés vízzel hozzáöblíteni. 100 kg. szilvapempőhöz kell még 2 kg cukor, és borászati fajélesztő. Kb. 1-1,5 hét alatt teljesen kiforrik, ezután azonnal kifőzni. A kész pálinka szeszfokát érdemes 45 alá állíttatni, így jól érződik majd a szilvaaroma.
Mellesleg mi a fenti módon előállított szilvapempőt fél kilós adagokban le szoktuk fagyasztani, és télen a gyümölcsleves sűrítésére használjuk.
Mi - házi szóhasználatban - gátszilvának hívjuk a sárga fajtát. :-D Sokat evezünk, és pl. a Tisza mentén a vízügyi igazgatósági gátak mentén rengeteg van abból.
Egy ismerősöm ebből sárga fajtából csinált pálinkát - hááááát…… mit mondjak? Elég karcos... :-D Szóval ezt nem ajánlom...
Nem vagyok nagy botanikus, csak tapasztalatból mondom, hogy a sárga "fosóka" és a bordó leveleű fán-bokron termő bordó cseresznyeszilva (stb. nevek) egészen más állagú és ízű. A bordó klasszisokkal finomabb. Én a savanykás ízt szeretem, ezért így csinálom: beck.blog.hu/2008/08/01/cseresznyeszilva_lekvar
Aki szereti a különlegesebb ízeket, azoknak ajánlom a főleg húsok mellé ajánlott, tkemáli nevű grúz mártást is: beck.blog.hu/2009/10/20/tkemali_gruz_fuszeres_szilvamartas
A mirabolán nagy előnye hogy erős, ellenálló a törzse, gyökérzete, így kiváló alanya a nemes szilváknak. Nem egyszer láttam szilvafa alsóbb ágain fosókát érni. Emellett szinte az első virágzó gyümölcsfa (a ritkább mandula után), ami sokat lendít a tavaszi hangulaton.
Én kísérleteztem velük, de értékelhetőt nem sikerült kihozni. Van egy nagyobb sárga fajta: nagyon finom lédús, de a magja körül irgalmatlanul rostos és savanyú. A nagyobb kék is hasonló bár ez még édesebb. A kisebb sárgából és a pirosból még savanyúságot is próbáltam készíteni (ezek keményebbek), de a bevált hőkezelés, és két hetes érlelés alatt a gyümölcs minden saját íze eltűnt, csak a páclé íze maradt. Ugyanez történt a kompóttal is. Valószínűleg szörpnek lehetnek a lédús fajták a legjobbak, ahogy feljebb is írják.
Viszont jól jön nyáron túrázás, vagy gombászás közben bekapkodni belőle párat. Szinte akárhol megterem, és általában rogyásig vannak a fák gyümölcssel. Egyszer volt szerencsém egy kecskével együtt mirabellát szedni. A hátsó két lábára álva csipegette le a gyümölcsöket, amiket elért. Nem zavarta, hogy betársultam. Viszont a vele együtt az utcán bóklászó juhcsapat kosa elől szaladni kellett később. :)
Kísérleteztem már szinte az összes változattal, leginkább a bordó levelű, nagy fekete termésű jött be. Főleg szörpöt készítek belőle, de dzsemnek is sűrítettem. Mosás, botturmix, beszedem szúnyogháló bugyorba, kinyomom, cukrozom, főzöm. Tartósító nem kell bele, száraz dunszt, kész. A lekvárt zselésítővel csináltam.
Így van, hívják mirabellének is. De a ringló egy másik gyümölcs - ez a latin neveikből ki is derül. A a mirabelle nem magvaváló, míg a ringló igen, ezért is lehet vele könnyen bánni, ezért is árulják a zöldségesek, hiszen az egy alfaja a szilvának. Fosókát nálunk - Dunántúl - nem árulnak a zöldségesek.
Mirabelle idegennyelven a neve, egyebkent meg ringlo. Itt a boltban is mindenhol kapni es nem meglepo, hogy savanyu lesz ha a hejaval fozod, mert a hej a savanyu, miga gyumolcshus edes. Meglep, hogy ennyire nem ismerted/ismerik feletek. Nalunk alapgyumolcs. Raadasul errefele a likortol elkezdve a sutin keresztul mindent csinalnak belole.
@irdesmond: Köszönöm a tippeket :) A tészta elég vékony volt, inkább csak a töltelék sikeredett kevésre, valóban jól meg kell tömni lekvárral. Érdekes a csokiönteted, egyszer kipróbálom :)
A recept jó, de atésztáját túl vastagra hagytad, biztos kicsi volt a tepsi. Sokkal vékonyabbra és sok lekvárral, így másnapra jól összeérik és szinte krémes lesz.
A linzer tésztáknak fűrészpor íze van,ez ellen nem lehet mást tenni, emelni kell a töltelék adagján.
A csoki máz jó,csoki nem kell, jó fagyos zsír , vagy vaj, de mivel otthon nem lehet rendes főzésre használt vajat kapni, a csemege vajat kiolvasztjuk mikróban, elválik a viz a zsiradéktól és a továbbiakba a vajjal úgy járunk el , mint a rendes főzésre alkalmas vajjal. (Butterschmalz, talán vajzsírnak lehetne fordítani)
IamSherLocked 2021.12.10. 10:54:52
Mi a családommal minden évben elkészítjük az eredeti receptet. Az lehet, hogy sok régi recept nem állja meg a helyét ma, de arról biztosíthatlak, hogy ez az eredeti recept olyan zseniális, hogy mi ma is alig bírunk leállni vele. Annyit tennék hozzá, hogy nem egy napig kell állni hagyni, hanem inkább 1-2 hetet, a kamrában, hogy igazán összeérjenek az ízek. És nyilván darált mandula van a receptben, nem egészben. Úgyhogy a reformok helyett inkább próbáld ki az eredetit. Ezt ugyanis ezután többé nem fogod reformálni. :)
Bejegyzés: A százéves csokiszalámi megreformálva
Kopasz Szuzukis 2018.09.08. 13:20:47
A mirobalan szilvának kellemes ízű a pálinkája IS! Csak jól kell cefrézni.
Csakis érett szilvát szabad. Megmosni, majd nagyobb edényben, fúrógépbe fogott festékkeverőszárral addig kevertetni, míg a magok teljesen tiszták nem lesznek. Nem fognak összetörni, annál sokkal keményebbek. A masszát átszűrni egy nagyobb lyukú rostán, magokat kevés vízzel hozzáöblíteni. 100 kg. szilvapempőhöz kell még 2 kg cukor, és borászati fajélesztő. Kb. 1-1,5 hét alatt teljesen kiforrik, ezután azonnal kifőzni. A kész pálinka szeszfokát érdemes 45 alá állíttatni, így jól érződik majd a szilvaaroma.
Mellesleg mi a fenti módon előállított szilvapempőt fél kilós adagokban le szoktuk fagyasztani, és télen a gyümölcsleves sűrítésére használjuk.
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
meszter74 2018.09.08. 10:21:03
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
Ráérek 2018.09.08. 09:53:00
Egy ismerősöm ebből sárga fajtából csinált pálinkát - hááááát…… mit mondjak? Elég karcos... :-D Szóval ezt nem ajánlom...
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
meszter74 2018.09.08. 09:14:52
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.09.08. 08:51:29
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2018.09.08. 07:49:55
Aki szereti a különlegesebb ízeket, azoknak ajánlom a főleg húsok mellé ajánlott, tkemáli nevű grúz mártást is: beck.blog.hu/2009/10/20/tkemali_gruz_fuszeres_szilvamartas
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.08. 03:43:02
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.08. 03:35:22
Viszont jól jön nyáron túrázás, vagy gombászás közben bekapkodni belőle párat. Szinte akárhol megterem, és általában rogyásig vannak a fák gyümölcssel. Egyszer volt szerencsém egy kecskével együtt mirabellát szedni. A hátsó két lábára álva csipegette le a gyümölcsöket, amiket elért. Nem zavarta, hogy betársultam. Viszont a vele együtt az utcán bóklászó juhcsapat kosa elől szaladni kellett később. :)
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.09.07. 22:28:14
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
meszter74 2018.09.07. 15:30:46
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
Szelid sunmalac 2018.09.07. 13:05:59
www.chefkoch.de/rs/s0/mirabelle/Rezepte.html
www.google.de/search?source=hp&ei=V1uSW4-FDcfSwQKlq6WAAQ&q=mirabelle&oq=mirabelle&gs_l=psy-ab.3..0j0i131k1j0j0i131k1j0l6.701.1865.0.4940.9.5.0.4.4.0.111.474.4j1.5.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.9.504....0.zSRYaloP0oY
Bejegyzés: Lotyót az üvegbe!
Egészség világ 2017.08.30. 00:05:13
Bejegyzés: Búfeledtető keksz tanévkezdésre – Az első tízórai az első napra
meszter74 2017.07.30. 10:31:03
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása
meszter74 2017.07.30. 10:30:06
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása
2017.07.30. 07:00:47
A linzer tésztáknak fűrészpor íze van,ez ellen nem lehet mást tenni, emelni kell a töltelék adagján.
A csoki máz jó,csoki nem kell, jó fagyos zsír , vagy vaj, de mivel otthon nem lehet rendes főzésre használt vajat kapni, a csemege vajat kiolvasztjuk mikróban, elválik a viz a zsiradéktól és a továbbiakba a vajjal úgy járunk el , mint a rendes főzésre alkalmas vajjal. (Butterschmalz, talán vajzsírnak lehetne fordítani)
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása
pepin_nymburk 2017.07.29. 19:54:00
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása
meszter74 2017.07.28. 11:23:11
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása
Peetee 2017.07.28. 11:09:30
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása
meszter74 2017.07.27. 23:14:00
Bejegyzés: A zalai zserbó avagy a friss baracklekvár avatása