2016. nov 02.

A pepecs hecsempecs

írta: meszter74
A pepecs hecsempecs

A csipkebogyó lekvárja egy igazi kincs a mi családunkban, apukám főzte hosszú évekig a maga szedte gyümölcsből. Amikor láttam, hogy micsoda babara meló, tudtam, hogy én sosem fogok készíteni...

csipke.jpg

de sajnos nagy tételben otthon sem készült, így aztán karácsonyi ajándékként kaptuk és nagyon takarékosan ettük a hazai hecsedli lekvárt. Vagy ahogyan egy régi szakácskönyvben olvastam a Hecsempecs lekvárt. Bánffyhunyadi Hunyadi Erzsébet receptje azt írja (A jó házikonyha című szakácskönyvéből) szerint: konyv.jpg

 "az érett rózsagymölcsöt kettévágjuk, szöszös belét jól kikaparjuk és vízben megfőzzük, leszűrjük és úgy törjük át." Ezután kell édesíteni porcukorral, ízlés szerint, sőt érdemes egy darab vaníliát is belefőzi.

Apukám persze nem nagyon tartja be a receptúrákat, mindig alakítgat, főként a babra munkákat igyekszik megspórolni. Így aztán új módszert dolgozott ki, aminek lényege, hogy nem szedegeti ki egyenként a bogyók szöszeit és magjait. Bár még így is kemény meló, ahogy ő mondja és neki el is hiszem. Szóval először is kesztyűt húz és begyűjti a termést. Fontos, hogy jó hideg legyen már, csípje meg a dér a bogyókat és persze ne az utak mentél szedjük őket. A gyümölcsről aztán lecsippenti a felesleges részeket, majd napos helyre kiteríti őket, hogy hadd "töppedjenek", szóval essenek össze jó szottyosra. Akkor lehet szétvágni őket, majd kevéske víz kíséretében beledobni a cuccot a turmixgépbe. A pépet aztán szitán jól át kell passzírozni, na ez nem könnyű meló, de a csodás vöröslő lekvárért megéri izzadni. A szószt fazékba öntjük és közepes tűzön elkezdjük főzni, kavargatva persze, nehogy odakapjon. Amikor felforr mehet bele a cukor, ízlés szerint szigorúan. Finoman rotyogtatjuk és amikor kellően sűrűnek ítéljük beletesszük a dzsem fixet. Aztán már csak a dunsztolás következik, a csírátlanított üvegekbe merve mehet a dunnák közé kihűlésig pihenni. Egyszerű, mint a pofon. :) csipkelekvar.jpg

Ha mégsem vállalnátok a kalandot, legalább teaként igyátok a csipkebogyót, mert ez a növényke amilyen pici olyan erős, egy C-vitamin bomba. Egyetlen bogyóban annyi van, mint egy egész citromban! Sőt az összes gyümölcs közül ennek a csipkebogyónak  a legnagyobb a C vitamin tartalma, márpedig a legfontosabb téli vitaminunk ez, az ellenálló-képességünket jól erősíthetjük, ha sokat juttatunk be a szervezetünkbe.

Szóval érdemes jó sok teát inni belőle, de ne felejtsük, a C vitamint a hőkezelés miatt elveszti, a csipkebogyóból hidegen kell italt készíteni. Akkor hatásos, ha a  bogyókat leöntjük egy pohár hideg vízzel, aztán hagyjuk benne állni 3-4 óra hosszat. Hidegen vagy maximum langyosan kell inni, hogy hatásos legyen a bombázás. :)

Szólj hozzá

tea lekvár csipkebogyó hecsedli C vitamin