Emma néni gyümölcskenyere - Egy püspöki csemege Göcsejből
A december, természetesen az ünnepek okán számos süti szezonja: ilyenkor mindenképp sütünk valamilyen vaníliás, gesztenyés, mézes, mákos vagy diós finomságot. És ez az igazi szezonja a gyümölcskenyérnek is, amibe aszalt vagy kandírozott csemegéket öntünk bőségesen. Nyilván a gazdagsága miatt kaphatta a püspökkenyér nevet is ez süti, aminek számtalan változatát kóstoltam, próbáltam. Rosszat nem ettem belőle.
Kedvem kerekedett most megsütni egy göcseji nagymama sütijét, Emma néniét, aki valamikor a múlt század közepén írta le füzetébe a finomság receptjét.
A milejszegi püspökkenyér érdekessége, hogy nem tettek bele sem szódabikarbónát, sem sütőport, löttyintettek viszont a tésztához egy kevés olvasztott zsírt. Furcsának tűnt, de bizalmat szavaztam neki. És nem bántam meg.
Emma néni püspökkenyere
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 22 dkg cukor
- 24 dkg liszt
- 20 dkg cukrozott gyümölcs
- 10 dkg dió vagy mandula
- 10 dkg mazsola
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 5 dkg zsír olvasztva
A tojások sárgáját a cukor felével habosra kevertem. Közben a robotgép a fehérjét verte a cukor másik felével.
Amikor már szépen kifehéredett a tojássárgája, beledobáltam az isteni tölteléket: én mazsolát, aszalt áfonyát, mandulát, csokit és kandírozott gyümölcskockákat zúdítottam a masszába, aztán a citromhéjat, vaníliás cukrot és sót, majd az egészet alaposan összekevertem.
A kemény habbá vert fehérje következett, lassan, óvatosan dolgoztam hozzá a tojásos gyümölcsös tésztához. Ettől fogva tényleg úgy kell bánni a masszával, mint a hímes tojással: a lisztet beleforgattam, végül a megolvasztott zsírt löttyintettem hozzá. Egy-két kavarás még és kész volt a tészta.
Jó alaposan zsíroztam-liszteztem a formámat, beleöntöttem óvatosan a masszát, majd toltam is a sütőbe, nagyjából 170 fokon sült, háromnegyed óra kellett neki, de azért én többször csináltam tűpróbát.
A legnehezebb volt megvárni, míg kihűlt. Mennyei lett, pihe-puha, gazdag csemege, messze verte azokat, amiket eddig kóstoltam. Nem tudom, hogy mi a titka, de az biztos, hogy ezután nálunk gyümölcskenyér csakis Emma néni receptjéből készül. :)