2017. jún 24.

A kívül-belül dinnye - Az Ínyesmester nyári hűsítője

írta: meszter74
A kívül-belül dinnye - Az Ínyesmester nyári hűsítője

magyar_elek_1.jpg

Amikor odakint 35 fok van, akkor az ember nehezen veszi rá magát, hogy a hűvös lakást felfűtse a sütővel. Még akkor sem ha eleped egy jó kis édességért. Ilyenkor kell számba venni a sütés nélkül készíthető finomságokat, közülük pedig főként azokat, amiket jégre is lehet tenni, hogy igazán tökéletes legyen a desszert. A régi nagyok is készítettek már különböző tekercseket, golyókat, hideg krémeket, leveket...

gyümölcssalátákat, már a száz éves könyvekben is található recept, bár a mértékegységeket néha még át kell számítani, mint például a jeges epres finomságnál, amiről nemrég olvashattatok.

Ezúttal az Ínyesmester bibliáját ütöttem fel, Magyar Elek kakaós kalácsa már bevált és szemezek több másik receptjével is, de a sütőt most nem kapcsolom be. :) Megtetszett azonban egy olyan gyümölcssalátás recept, amit igazán különlegesen tálal a mester, így aztán tökéletes „torta helyett” ajándék lesz egy szülinaposnak – aki egyébként lisztérzékeny - akit a hétvégén ünnepelünk. (Remélem, nem olvassa ezt a posztot :) ) Az is a szépsége, hogy bátran lehet használni a fantáziát, vagyis, hogy milyen és mennyit gyümölcsöt vagy gyümölcsöket használunk, sőt feldobhatjuk egy kis fűszerrel, némi itókával is. Aki nem csípi a sárgadinnyét vagy nagyobb társaságnak tálalná, az készítheti ezt a finomságot görögdinnyéből is. Az elkészítés mindössze abban különbözik, hogy utóbbi esetben a magokkal nem kell bajlódnunk. Mivel nagy tételre volt szükségem, én is a görögdinnyét választottam. Íme az eredeti Magyar Elek féle recept:

Gyümölcssalátával töltött sárgadinnye (itt görögdinnye) 

dinnye_2.jpg

A recept szerint a „töltelék” bármilyen gyümölcsből készíthető: sárga- vagy őszibarackból, körtéből, almából, ringlóból, eperből, szőlőből vagy többféléből vegyesen. Egy jó nagy sárgadinnyét próbáljunk szerezni, ezt kell megskalpolni, vagyis egy kis kalapkát vágni neki a tetejére. Másrészt pedig a talpán igazítani kicsit, úgy, hogy meg tudjon állni a „tál”.

A sárgadinnye magjait kiszedjük, ezt dobhatjuk is a kukába, majd az édes hús egy részét is kikapargatjuk, ez is megy majd a többi gyümölcs közé. „ A megmosott, meghámozott, kellőleg feldarabolt gyümölcsöt tálba rakjuk és megcukrozzuk. A cukor súlya fele annyi legyen, mint a gyümölcsé” – írja Magyar Elek. Az ízesítéssel érdemes vigyázni, mivel a gyümölcs eleve édes, én egyébként a természetes édesítőket jobban szeretem, mézzel még finomabb lesz a töltelék. Sok ebből sem kell.

Ezen a ponton kicsit megpihenhetünk, hiszen a gyümölcsöt hideg helyre kell tenni, néhány órára, míg jó sok levet ereszt. Közben előkészíthetjük a dinnyét. Ha nem ragaszkodunk a „kalapos” megoldáshoz, akkor hosszában is kettészelhetjük a gyümölcsöt, így kivájva a belét valóban egy tálat kapunk. Ha pedig valaki nagyon ügyes, akár vidám alakot is farigcsálhat a dinnyehéjból.

dinnye_1.jpg

A pihenés után a gyümölcsök közé még egy kis citromlevet is löttyintünk, majd az egész egyveleget beleöntjük a dinnyeüregbe. Ha felnőtt társaságnak készül, akár megbolondíthatjuk egy kis szesszel is, Magyar Elek például a narancslikőrt javasolja, én bónuszként egy jó pohárnyi Sangriat is löttyintettem hozzá. Aztán jöhet a kalap és újabb néhány órányi pihenés a hűtőben. Ha az alkoholt el kell felejtenünk, kárpótlásul egy gombóc vaníliafagyival is megkoronázhatjuk a gyümölcshalmot. Nem mindennapi ajándék. :)

dinnye_3.jpg

 Ha pedig a dinnyehúsból maradna, vagy a leve soknak bizonyulna gyorsan dobjuk a turmixgépbe! Némi menta, rum, citromlé társaságában extra finom "koktélt" varázsolhatunk belőle. :)

Szólj hozzá

saláta gyümölcs dinnye hideg koktél menta Magyar Elek