2016. nov 02.

Fogyni akarsz? Ennél édesebb útja nincs is a dolognak. :)

írta: meszter74
Fogyni akarsz? Ennél édesebb útja nincs is a dolognak. :)

A napokban lépten-nyomon gesztenyében botlottam: a templom előtti kis téren a gyerekek szedegették, a szülők zacskószám hordták az oviba "alapanyagnak", ahol lett belőlegesztenyesziv.jpg

gesztenyekoszorú az ajtón, gesztenyeállatkák a polcokon és ez a nagy gesztenyeszív. És a jó érzés...milyen szuper a hideg őszi-téli napokon, az utcán sétálgatva egy zacskó forró gesztenyét ropogtatni. Ráadásul nemcsak isteni, de egészséges is: antioxidáns hatású, szóval a sejtjeinket kényeztethetjük vele. Természetesen az ábécé betűiből itt is számos felsorolható, amikor a benne levő vitaminokról beszélünk. Jó C-vitamin forrás – így télen ebben a vírusos időszakban erre különösen nagy szükségünk van – de van benne sok B1, B2 és B6 vitamin, valamint E vitamin bombaként is emlegetik. Márpedig utóbbi elengedhetetlenül fontos szervezetünk működéséhez, felsorolhatatlanul sok jótékony hatása van, és akinek ez fontos: lassítja az öregedést és a ráncok kialakulását is. Azt mondják, hogy 10 dkg gesztenyével már egy napi E vitamin szükségletünket kipipálhatjuk! gesztenye_2_2.jpg

Sütésnél alapszabály: jól átvágni a gesztenye héját és áztatni langyos vízben.

Ráadásul a fogyókúrázóknak is hasznos az őszi gyümölcs, ugyanis alacsony energia és zsírtartalma van, ugyanakkor az élelmirost-tartalma kiváló. Szóval: ha gesztenyét eszel jóllakottnak érzed magad és ez az érzés sokáig el is tart, az elhízás megelőzésében tehát sokat segíthet. Akár a durván hizlaló források is kikerülhetőek vele, hiszen a mindennapi kenyeret is lehet gesztenyelisztből sütni, sőt régen a krumpli helyett is ezt ették. Sorolhatjuk az ásványi anyagokat is, ami tovább szépíti a gesztenye értékét: van benne vas, réz, magnézium, kálium és foszfor is. És nyilván ezt ősanyáink is tudták, hisz a nép gyógyászatban már évszázadok óta használják. 

Mi itthon szeretjük a pürét is, de amióta egy barátnőm megtanított egy szupergyors és egyszerű receptre, gyakran kerül a gesztenye vajas tésztába bújtatva az asztalra. Nem is nevezném igazán receptnek, hisz mindössze egy csomag vajas tészta és egy csomag gesztenyemassza kell hozzá. Meg nagyjából 10 perc szabadidő. :)

dscf6407_5.JPG

Gyors, omlós, roppanós

Szóval  fogjuk a tésztát, kicsavargatjuk és egy kicsit nyújtunk rajta. Aztán egy éles késsel kb 4x4-es kockákra daraboljuk, s mindegyik közepére ültetünk egy kiskanálnyi gesztenyemasszát. Aztán jön a hajtogatás: szembelévő csücsköket csippentsük össze, így lesz belőle kis bugyor. Ezeket aztán sorakoztassuk fel sütőpapírral bélelt tepsin, kis vízzel vagy tojássárgával le is lehet kenni őket, de ez elhagyható. Forró tepsibe - kb 200 fokra - kell becsúsztatni a tepsit, és nagyjából 20 percig sütni, amint elkezd kicsit barnulni, vehetjük is ki. Vigyázni kell, hamar fogy!dscf6403.JPG

 S végül álljon itt egy izgalmas recept a múlt század elejéről. A bécsiek hideg és meleg pudingot is készítettek ebből az őszi terményből.

A meleg változatban 6 dkg vajat kell 6 tojássárgájával, 10 dkg cukorral, 2 dkg finomra vagdalt czitronáddal , cukorban főtt naranccsal  és kevés citromhéjjal habosra keverni. Közben 40 dkg leforrázott, hámozott gesztenyét 2.5 dl tejben meg kell főzni, összetörni, majd a keverékbe önteni. Végül a 6 tojás fehérjét habbá verve kell beleforgatni és formákba öntve egy órán keresztül gőzölni.

A hideg változatban 25 dkg meghámozott gesztenyét cukorral és vízzel puhára párolják, tejszínnel összetörik, majd szitán átnyomják. Közben 20 dkg cukrot egy kis darabka vaníliával vízben sűrűre főznek, ebbe 2 dkg mazsolát tesznek. Ezt a keveréket aztán a gesztenyével és 15 gramm oldott zselatinnal összevegyítik, majd ízesítik 3 dl tejszín habjával, 10 dkg vékonyra szelt birsalmasajttal és 2 kanál ”maraschino-likőrrel”. Az egész masszát aztán kúp alakban fagyasztják meg.

Szóval, ha már unjuk a püré-torta-kifli hármasát, érdemes kísérletezgetni a gesztenyével.

Szólj hozzá

vitamin gesztenye puding egészséges gesztenyés süti