Egy verhetetlen gyümölcskenyér – ahogyan az angolok csinálják
A december utolsó napjait a baráti körrel mi egy kis göcseji faluban töltjük – amolyan batyus
óévbúcsúztató ez, mindenki hoz valami extrát és persze van szilveszter éjjelén egy helyben sütött extraság a vérbeli szakácstól. Ilyenkor viszem ajándékba – ha időben eszembe jut – a barátnőnek azt a gyümölcskenyeret, amiért ő nagyon rajong, csak épp ritkán jut hozzá. Egészen pontosan, ilyenkor szilveszterkor. :) De mostantól nem kell egy-egy évet várnia erre a finomságra, megosztom vele(tek) a receptet.
Hozzáteszem, idegen tollakkal ékeskedem, hiszen a recept Hugh Fearnley-Whittingstall-é – eredetiben itt olvasható: https://www.rivercottage.net/recipes/chunky-fig-apricot-and-prune-cake – szerintem zseniális. Karácsonykor az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de gusztán becsomagolva szerintem még ajándéknak is tökéletes. Íme:Hozzávalók:
- 22.5 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 15 dkg apróra vágott aszalt füge
- 15 dkg apróra vágott aszalt szilva
- 15 dkg apróra vágott aszalt barack
- 8.5 dkg narancslekvár
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 4 tojás
- Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a sütőporral, csipetnyi sóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel összekeverjük.
- Egy másik tálban a „tölteléket” kreáljuk meg, vagyis beleszórjuk a nem túl apróra vágott aszalt gyümölcsöket, amibe beleforgatjuk a narancslekvárt (természetesen a házit, aminek már olvashattátok a receptjét) valamint a citrom és a narancs reszelt héját (vagyis bio gyümölccsel szabad csak dolgozni!) és az egészet összedolgozzuk.
- Aztán egy újabb tálat kapunk elő és alaposan összekeverjük a vajat a cukorral, úgy hogy közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat és minden tojással együtt egy kanálnyi lisztet.
- Amikor már az összes tojás a masszában van, az egész lisztes keveréket és a gyümölcsöket is beleforgatjuk. Sokáig nem szabad vele dolgozni, épp, hogy keveredjenek össze az anyagok, aztán mehet is a sütőbe.
- Vajazott formába öntsük a tésztát és így süssük meg 160 fokon 1.5 óra alatt.
- Tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy kész van-e már, ha kivesszük a sütőből a formában hagyjuk majd kihűlni.
Hmmm, most valahogy úgy vagyok, mint Pavlov kutyája, összefutott a nyál a számban, miközben leírtam a receptet. Szerintem idén kapni fognak a szilveszterezők belőle. :)