2016. dec 22.

Egy verhetetlen gyümölcskenyér – ahogyan az angolok csinálják

írta: meszter74
Egy verhetetlen gyümölcskenyér – ahogyan az angolok csinálják

A december utolsó napjait a baráti körrel mi egy kis göcseji faluban töltjük – amolyan batyus

óévbúcsúztató ez, mindenki hoz valami extrát és persze van szilveszter éjjelén egy helyben sütött extraság a vérbeli szakácstól. Ilyenkor viszem ajándékba – ha időben eszembe jut – a barátnőnek azt a gyümölcskenyeret, amiért ő nagyon rajong, csak épp ritkán jut hozzá. Egészen pontosan, ilyenkor szilveszterkor. :) De mostantól nem kell egy-egy évet várnia erre a finomságra, megosztom vele(tek) a receptet.

Hozzáteszem, idegen tollakkal ékeskedem, hiszen a recept Hugh Fearnley-Whittingstall-é – eredetiben itt olvasható: https://www.rivercottage.net/recipes/chunky-fig-apricot-and-prune-cake – szerintem zseniális. Karácsonykor az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de gusztán becsomagolva szerintem még ajándéknak is tökéletes. Íme:gyumolcskenyer.jpgHozzávalók:

  • 22.5 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 15 dkg apróra vágott aszalt füge
  • 15 dkg apróra vágott aszalt szilva
  • 15 dkg apróra vágott aszalt barack
  • 8.5 dkg narancslekvár
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  1. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a sütőporral, csipetnyi sóval, a mézeskalács fűszerkeverékkel összekeverjük.
  2. Egy másik tálban a „tölteléket” kreáljuk meg, vagyis beleszórjuk a nem túl apróra vágott aszalt gyümölcsöket, amibe beleforgatjuk a narancslekvárt (természetesen a házit, aminek már olvashattátok a receptjét) valamint a citrom és a narancs reszelt héját (vagyis bio gyümölccsel szabad csak dolgozni!) és az egészet összedolgozzuk.
  3. Aztán egy újabb tálat kapunk elő és alaposan összekeverjük a vajat a cukorral, úgy hogy közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat és minden tojással együtt egy kanálnyi lisztet.
  4. Amikor már az összes tojás a masszában van, az egész lisztes keveréket és a gyümölcsöket is beleforgatjuk. Sokáig nem szabad vele dolgozni, épp, hogy keveredjenek össze az anyagok, aztán mehet is a sütőbe.
  5. Vajazott formába öntsük a tésztát és így süssük meg 160 fokon 1.5 óra alatt.
  6. Tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy kész van-e már, ha kivesszük a sütőből a formában hagyjuk majd kihűlni.

Hmmm, most valahogy úgy vagyok, mint Pavlov kutyája, összefutott a nyál a számban, miközben leírtam a receptet. Szerintem idén kapni fognak a szilveszterezők belőle. :)

Szólj hozzá