2017. jan 02.

Püspökkenyér szomszéd módra

írta: meszter74
Püspökkenyér szomszéd módra

edit_suti_4.jpgÉvekkel ezelőtt történt, hogy karácsony napján egy fenyőfa repült be hozzánk az ablakon. Ebben persze igazán semmi különös nincs,

tekintve, hogy ennek az ünnepnek a fenyő a főszereplője. Szépen fel is volt díszítve, ahogy illik, csak kicsit másképp mint szokás: gyöngyökbe-habokba volt öltöztetve, és az „angyalka” sem sokat utazott vele, csak a szomszédból lépett át. Elárulom végre: egy püspökkenyér karácsonyfát kaptam akkor ajándékba és olyan isteni volt, hogy azóta is könyörögtem a szomszédasszonynak a receptért. Idén végre megkaptam, de mielőtt kipróbálhattam volna, Edit újra meglepett a karácsonyfájával. Szóval ezt csemegéztük az ünnepek idején. Ugye milyen szép? A receptben mindössze egy dolog lepett meg, méghozzá az, hogy a tojásfehérje habját még a liszt előtt a masszába keveri, de rákérdeztem, nincs elírás, Edit így süti a püspökkenyerét:

Edit püspökkenyere

(kb. 3 rúdhoz)

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 40 dkg margarin/vaj
  • 8 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • aszalt gyümölcsök - ízlés szerint
  • dió vagy mandula vagy mogyoró – akár vegyesen is
  • 10 dkg étcsokoládé
  • mazsola

edit_suti_2.jpg

A margarint a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük.

A masszába ezután óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjéket.

A mazsolát megmossuk – lecsöpögtetjük, a diót vagy mandulát durvára vágjuk, a csokoládét felkockázzuk, az aszalt gyümölcsöket feldaraboljuk. Jól illik hozzá az aszalt szilva, barack, füge vagy datolya is. Szerintem a püspökkenyér titka, hogy nem sajnáljuk belőle az alapanyagot – lásd az angol gyümölcskenyér – szóval legjobb, ha a gyümölcsökből egy mixet csinálunk.

A tölteléket aztán beletesszük a tésztába, lazán beleforgatjuk.

Végül a sütőporral elkevert lisztet tesszük hozzá, ezzel dolgozzuk össze.

Mint a mellékelt kép is mutatja, bármilyen formába önthetjük a tésztát: szóval karácsonykor lehet belőle fenyőfa, húsvétkor nyuszi – a boltokban ezerféle alakú formát lehet már vásárolni, kényelmes megoldás és biztos siker, ha a szilikonos változatot használjuk.

A masszát a formába öntjük, amit – ha nem szilikonos – jó alaposan vajazzunk-lisztezzünk ki. Ha nem tervezünk díszítgetést, akkor legjobb a püspökkenyér formához nyúlni.

Közepes hőfokon – nagyjából 180 fokon – érdemes sütni, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Amennyiben azt látjuk, hogy nagyon sötétedik, de még nyers a közepe, lazán terítsünk rá alufóliát és így süssük készre.

Alkalomhoz illően díszíthetjük is: cukormázzal - itt olvasható -  rajzolhatunk rá mintát, megszórhatjuk csokireszelékkel vagy cukorkával, de jól mutatnak rajta az ehető kis gyöngyöcskék is. Így akár ünnepi ajándék is lehet belőle, mint láthatjátok. :)

Szólj hozzá

aszalt gyümölcs cukormáz püspökkenyér dió mandula