2017. máj 12.

Ettél már füves sütit? Itt az ideje!

írta: meszter74
Ettél már füves sütit? Itt az ideje!

mentas_keksz_3.jpg

 Minden kétséget kizáróan kijelenthetem, itt a tavasz. A kertemben már zöldell a citromfű és a menta, az isteni fűszerek, amiket folyamatosan eszünk-iszunk, amíg be nem köszönt az ősz. Szóval ismét elő lehet kapni azokat a recepteket, amiben fő szerepet kapnak ezek a zöld kis levelek.

Például azt az aprósütit, ami lényegében egy kiváló és egyszerű vajas keksz annyi csavarral, hogy „füvekkel” van megspékelve, így aztán egy igazán különleges, üdítő ízű nasi lesz belőle. Az például, amibe jó nagy adag mentát és csokit dobok már nevet is kapott, férjem szerint olyan, mint az After Eight, aki rajong ezért a nyalánkságért, feltétlenül próbálja ki ezt a sült változatot. :)

Mentás-citromfüves vajas kekszmentas_keksz_6.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg étcsoki
  • 5 dkg csokipasztilla (elhagyható)
  • egy csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • egy nagy marék menta és/vagy citromfű

A menta és/vagy citromfű (én néha vegyesen dobok a sütibe) leveleit alaposan megmossuk, megszárítgatjuk.

A kétféle lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban. Az étcsokit apró darabokra vágjuk.

A megszárított leveleket robotgépben alaposan összevágjuk, szinte pépesre. Aztán hozzáöntjük a lisztes keveréket és a csokoládét. Én itt még extra csokipasztillát is szórok a keverékbe, jóból nem árt alapon. :)

A száraz anyagokat morzsalékosra daráljuk a géppel, aztán hozzádobjuk a kockákra vágott vajat és egy tojás sárgáját. A tésztát alaposan meggyúrjuk majd bucit formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, ahol egy órát pihenhet.

Végül a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Nagyjából 180 fokon 10-12 perc alatt készre sül és elég gyorsan ki is hül, nem kell sokat várni a tesztelésre. :)mentas_keksz_4.jpg

Aki pedig tovább fokozná az After Eight élményt, az olvasszon még étcsokit és mártsa bele a keksz egyik felét. Ebben az esetben sajnos a száradás miatt még várni kell a kóstolásra, de az biztos, hogy az élvezet úgy lesz tömény. :)

 

 

 

Szólj hozzá

menta csoki keksz citromfű