2016. nov 02.

Energiabomba tízóraira - És jönnek majd az ötösök :)

írta: meszter74
Energiabomba tízóraira - És jönnek majd az ötösök :)

Isteni, imádja, megeszi, felpörgeti és népszerű lesz vele - szerintetek van ilyen tízórai? A lányom táskájában van :)

bomba.jpg

 

Amikor elkezdődik a tízórai szezon, elkezdődik vele egy több hónapig tartó „fejfájás” is. Szerencsére az ovi ad a kicsinek valamit – más kérdés, hogy nem eszi meg – de a nagynak csak ebéd jár a suliban. Szóval...kellene valami tápláló, finom, változatos, gyerekszájnak kedves tízórai, amivel kibírja délutánig a napot. Egy igazi energiabomba.  Némi változatosságként vettem fel a listára a kuglófot, pogácsát, zabkekszet – amit örömmel visz. Sőt manapság ezeket nagy tételben kell csomagolni, mert az osztálytársak is rákaptak a nagylány uzsonnás dobozára. Kikísérleteztem többféle müzli szeletet is (később majd mutatom őket) ami nagyon bevált, mert tiszta energiabomba mindenféle felesleges „mellékanyag” nélkül. És sikeres ez a projekt is.

 A legújabb tízórai nasiban pedig az az igazán nagyszerű, hogy munka is alig van vele. Szóval: gyors, egészséges és örömszerző darab. Én csak úgy nevezem, hogy nyers gyümölcsszelet. Azért is merem gyümölcsszeletnek titulálni, mert lényegében csak aszalványokból áll. Ezeket kell összedarálni, és láss csodát a gyümölcsök némi mézzel megfejelve képesek masszává alakulni. Persze lédús aszalványt kell választani: általában a datolyát veszik ilyenkor alapanyagnak. dscf6592.JPGNe sajnáljuk az alapanyagot!

És nyers, mert nem kell sütni, szóval csak kever-kavar, némi pihi a hűtőben és már falható is. Nagyon laktató, egy-egy kis szelet órákig szinten tartja az embert, nincs hűtőnyitogatás két étkezés között. És ami fő: csupa-csupa egészség. Lényegében csak a robotgépet kell előkapni és beledobálni a hozzávalókat.

 Az egyik kipróbált darabom a következő:

Nyers tízórai

  • 10 dkg datolya
  • 15-20 dkg zabpehely (amit érdemes apróra darálni)
  • 2-3 evk mogyoróvaj
  • 3-4-5 evőkanál méz (attól függ mennyire áll össze a massza, ezzel lehet játszani)
  • fél maréknyi aszalt szilva
  • fél maréknyi mazsola
  • fél maréknyi vörös áfonya (illetve bármilyen aszalvány ízlés szerint)
  • 1-2 kocka étcsokoládé (min. 70%-os) apróra vágva

Először a zabpelyhet darálom apróra, majd dobálom hozzá az aszalványokat. Nagyjából 20 dkg gyümölcsöt teszek bele vegyesen, túlnyomó részben datolyát, aztán aszalt szilvát, meggyet, áfonyát, mazsolát - lényegében a lédús aszalványok a legalkalmasabbak a nyers szelethez. (És minden, ami épp fellelhető a kamrában)

A gyümölcsök után mehet a gépbe az összes többi hozzávaló, aztán már pörgethetjük is, amíg össze nem áll . Mogyoróvajból használtam már a sima és a darabos változatot is, mindegyik jól működik. Aki pedig nem rest, maga is készíthet, lényegében a hámozott mogyorót kell darálni, jó sokáig, amíg pasztaszerű állaga nem lesz.

Miután a csoki még gyerekbarátabbá teszi, dobjunk bele egy keveset, úgy mondják egy kicsi a jó minőségűből még egészséges is. :)29.jpgA tészta textúráját közben szabályozhatjuk, ha nagyon nem akar összeállni, dobálhatjuk bele a gyümölcsöket, kanalazhatunk mézet hozzá. Ha a massza kész, már csak egy tepsire lesz szükségünk, amit sütőpapírral kell kibélelni, majd beleönteni a masszát.

Ezt aztán szépen elegyengetjük, lelapítgatjuk a kezünkkel, hogy jól összetömörödjön, ne essen szét, amikor vágni akarjuk. És ha már helyet is csináltunk neki a hűtőben, akkor mehet pihenni. Néhány órát jó ott tartani, aztán szelhető és pakolható az uzsis dobozba. A variációk száma végtelen, lehet kísérletezgetni, elrontani szinte lehetetlen. Az osztálytársakon teszteltem: tetszett nekik. Egyetlen problémája - ahogy férjem mondja - hogy nem lehet abbahagyni a csipegetését :)

Aláírom, az ilyenfajta nyers édességek elég költségesek, tekintve, hogy az alapanyagoknak borsos az ára, az ilyen profilú cukrászdákban pedig még többet kell fizetni egy-egy kis darabkáért. De hát néha megérdemlik a kölykök a kényeztetést, nem? Akkor meg már legyen egészséges az a „müzli szelet”.

Szólj hozzá

gyümölcs nyers energiabomba müzli aszalt gyümölcs tízórai