2016. nov 05.

Gyors desszert allergiás vendégeknek - A keverem-kavarom gesztenyepite

írta: meszter74
Gyors desszert allergiás vendégeknek - A keverem-kavarom gesztenyepite

Mi sokszor látunk vendégül "gluténmentes" barátokat, akkor aztán töröm a fejem a desszerten. Gesztenye szezonban azonban könnyű dolgom van :) 

gesztenye_4_1.jpg

Volt már ugyan szó a gesztenyéről, de mivel olyan rövid a szezonja és olyan nagyon finom, muszáj megosztanom itt egy olyan receptet, amit egy száz éves szakácskönyvből próbáltam ki. Egyszerű, gyors, isteni, ráadásul gluténmentes - kell ennél több?

Mániám a régi receptkönyvek gyűjtése. Imádom őket lapozgatni és közben találgatni vajon ki használta őket előttem 50-100-150 évvel ezelőtt. Külön izgalom egy-egy érdekes receptet kipróbálni, de ebben az esetben egy pofonegyszerű süti mellett döntöttem. Bánffyhunyady Hunyady Erzsébet gesztenyés pitéje tényleg nem igényel nagy tudományt, némi keverés-kavarás, sütés és kész is a desszert. Ráadásul a gesztenye nem csupán "ízesítő anyag" , a pitében gyakorlatilag ez helyettesíti a lisztet, szóval igazán aktuális feleleveníteni ebben a gluténmentes világban. Olyan hétköznapi harapnivaló, de egy kicsit megbolondítva akár ünnepi asztalra is tehető. Íme:

Gesztenye-pite

30 dkg vaj

30 dkg cukor

6 tojás sárgája

60 dkg főtt, áttört gesztenye

2-3 evk rum

3 tojásfehérje

gesztenye_kocka_1.jpg 

A cukrot, a tojások sárgájával és a vajjal keverjük jó habosra. Ezt követően adjuk hozzá a tekintélyes mennyiségű gesztenyét és ízesítsük néhány kanálnyi rummal. Ha édesített pürét használunk, akkor a cukor mennyiségét érdemes csökkenteni. Végül 3 tojás habját verjük fel jó keményre, majd forgassuk óvatosan hozzá a gesztenyés masszához. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot, csak úgy lesz pihe-puha a süti. Jöhet  a tepsi vagy szilikonforma. Vajazzuk-lisztezzük vagy sütőpapírral béleljük ki a formát, majd öntsük bele a tésztát és óvatosan süssük, tűpróbával ellenőrizzük ne maradjon ragacsos.

Így natúran is nagyon finom, de tovább bolondíthatjuk ha csokimázzal vonjuk be. Sőt, ha nagyon flancolni akarunk felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a gesztenyekockákat.

Szólj hozzá

pite régi szakácskönyv geszteny Bánffyhunyady Hunyady Erzsébet