2017. okt 20.

A mesteri klasszikus - A vaníliában hempergőző kiflik

írta: meszter74
A mesteri klasszikus - A vaníliában hempergőző kiflik

vanilias_kifli_2.jpg

Itt most egy igazán klasszikus bejegyzést olvashattok. Egy igazán klasszikus sütiről, a nagy klasszikus, az Ínyesmester útmutatása nyomán. Amilyen apró, annyira veszélyes is - leállni vele lehetetlen és ez egy kívül-belül cukros nasinál nagy önuralmat igényel. De a melengető őszi tea mellé ez passzol igazán: főszerepben ezúttal a vanília és a mandula.

Az isteni vaníliás porcukorban meghempergetett omlós kis félholdakat senkinek sem kell bemutatni. Igazi aprósüti ez, bármelyik ősi receptkönyvemet felcsaptam, szinte mindegyikben ott szerepelt. Persze sok-sok változata van, van például aki dióval gyúrja a tésztát, van, aki csokiba mártogatja egy részét, van, aki szerint hámozott mandulát kell használni, más ezt nem tartja fontosnak. Tojást hol tesznek bele, hol nem, a cukor hol por- hol kristálycukor  - szóval egyenkifli recept nincs is igazán. És persze egyébként is mindenki a sajátjára esküszik, amit még a nagyitól, a nagynénitől vagy a szomszéd Mariska nénitől tanult.Én ezúttal az Ínyesmester, Magyar Elek változatát sütöttem meg - az ő gyűjteményéből készítettem már kalácsot és dinnyés hűsítőt is.

magyar_elek_2.jpgAki kóstol, Magyar Elek

A kiflik elkészítése gyors és egyszerű, a tésztát pikk-pakk össze lehet gyúrni, a sütőnek sem kell sokáig dolgoznia, csak a sodorgatás macerás és időigényes. Alkalmas a feszkó levezetésére és gyermeknevelésre egyaránt: a legtutibb, ha a kölykökre bízzátok, úgy persze nem lesz két egyforma kiflitek, viszont jókat lehet vigyorogni a műalkotásokon.:) Íme tehát a recept:

Mandulás kifli vaníliás cukorral

vanilias_kifli_1.jpg

Hozzávalók:

  • 12.5 dkg liszt
  • 10.5 dkg vaj
  • 5.5 dkg hámozott, darált mandula
  • 3.5 dkg cukor

A lisztet, mandulát, vajat és cukrot dobáld bele egy nagy tálba, majd gyúrd őket össze alaposan.

A tésztából sodorj hosszúkás rudakat, olyant mint a krumplinudli, majd ezeket vágd egyforma nagyságú darabokra. A pici rudacskákat aztán hajlítsd meg, formázd kifli alakúra és sorakoztasd őket szép katonásan sütőpapírral bélelt tepsire.

Az eredeti recept szerint most meg kell kenni tojással - én ezt nem tettem meg - és szép sárgára sütni. Figyeld, mert hamar elkészül, amikor kezd színesedni, veheted is ki. Miközben sül keverj össze porcukrot és vaníliás cukrot, majd még melegen forgasd meg benne a kifliket.

vanilias_kifli_3.jpg

Aztán vess rájuk egy búcsúpillantást, mert hamar el fognak tűnni.:)

 

 

 

Szólj hozzá