2016. nov 06.

Szakácsnő születőben

írta: meszter74
Szakácsnő születőben

anna_agi_sut_4.jpg

Tudom, borzasztóan hangzik, de napok óra virsli virágot reggelizek. Tegnapelőtt ebédre a palacsinta délután három órakor lett készen, tegnap pedig egy nyers tojást halásztam ki az evőeszközös fiókból.

Túl kell élni, muszáj – mondja a férjem. A nagylányom főzni tanul. Oké, biztosan én is így kezdtem, a bakikra mondjuk nem emlékszem, de türelmesek lehettek az őseim, nem vették el a kedvemet a konyhai alkotástól. És persze nálunk sem új keletű a dolog, hiszen, mint minden lányos háztartásban, a kicsik eddig is gyúrtak, szaggattak, kentek, kavartak – de sok helyütt ez az érdeklődés elmúlik az évek előrehaladtával. Nálunk viszont csak nőtt az érdeklődés, aminek persze örülök, de azért vannak olyan percek, amikor nagyokat nyelek, hogy elfojtsam a dühömet: lásd tojástakarítás.anna_agi_sut_5.jpgMert a lányom már nem pusztán segíteni akar, hanem önállóan főzni. Otthagyni viszont nem lehet, hiszen végezte már teljes tepsi keksz a kukában egy-egy félremért lisztadag okán. Szóval állok a háttérben, korrigálok, igyekszem türelmesnek lenni, összebékíteni a kuktának jelentkező hugicát a kezdő szakácsnővel és persze nem gondolni a hadiállapotra, ami a sütés után vár rám. A sikeren felbuzdulva aztán az adott ételt napokig esszük, mert újra meg újra ismételni kell – lásd virsli virág. Persze büszke vagyok nagyon, hiszen főzött már tejbedara vacsorát a huginak, meg tízóraira rántott husis szendvicset, zabkekszet is. anna_agi_sut_2.jpgHogy a kínálat bővüljön, néha meglepem a nagylányt egy-egy szakácskönyvvel, ezek minősége eléggé hullámzó, de most találtam egyet, amit szívesen ajánlok minden hasonló cipőben járó anyukának. A legutóbbi kekszet a Lányok nagy desszertes könyve című kötetből sasolta ki. Érdemes kipróbálni, szerintem elronthatatlan: öt perc alatt összeállítható, igaz nekünk kellett hozzá 50 is. Ja, és a sütés is csak 8 perc. Íme: anna_szakacskonyve.jpgCsoki Cookie

110 g vaj

175 g étcsoki darabolva vagy reszelve

110 g barnacukor

100 g kristálycukor

1 tojás

½ kk vanília kivonat vagy vaníliás cukor

225 g liszt

½ kk sütőpor

csipet só

A vajat puhítsd meg, a csokit darabold fel. Keverd habosra a vajat a kétféle cukorral, majd add hozzá a tojást és a vaníliát. Keverd össze a lisztet, sütőport és sót, majd lassan szitáld hozzá a vajas keverékhez, miközben kevered azt. Végül forgasd hozzá a csokit. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanállal rakj kis halmokat, majd a kanál hátával kicsit lapítsd le őket. Süsd őket 175 fokon, 8 percig. Amikor kiveszed még kicsit puha, de hűlés közben megszilárdul.

Hajrá kiskukták, a siker biztos!

Szólj hozzá