2016. nov 08.

Na ilyent még biztos nem ettél!

írta: meszter74
Na ilyent még biztos nem ettél!

img_20160929_083429_1.jpg

 Sárga puding zöldségből. Ti már ettetek ilyent? Mi még nem...

Répa, retek, mogyoró – gyakoroljuk az r betűket a kisebbikkel, mert van még mit csiszolgatni a beszédén. A répa már egészen jól megy, bár enni nem eszi, de szüretelte már, mert hát itt a szezon be kell gyűjteni zöldséget, gyümölcsöt...

így aztán a vagány óvó nénik nemrégiben felpakolták a csapatnyi ovist a falusi buszra, zötyögtek egy megállót, aztán a dadus néni kertjében kihúzogatták a gyökérzöldséget. Visszafelé meg beszámoltak az utazóközönségnek a nagy munkáról. Sikerük volt. J A répából meg saláta készült a menühöz.

Idehaza nem terem meg a répa, a pockok felzabálják, hiába tizedeli őket a szálkás szőrű tacskó. Miután évek óta csak a megrágott „cerkákat” húzogatom elő a földből, idén már nem is próbálkoztam a gyökerekkel, a beszerző állomás a zöldséges lett.

Én legjobban nyersen szeretem elrágni, a levesben is finom, de múltkor azért elgondolkodtam, amilyen finom, olyan mostoha sorsa van szegénynek a gasztronómiában. Igaz, mostanában kezdik felfedezni, készítenek belőle krémlevest, ivólevet, tortát, kekszet – tele van velük már a net. Valami izgalmas régen is akadt biztosan, gondoltam, és lőn szembe is jött velem 1850-ből egy igazi különlegesség.

repa_2.jpg

 Hmmmm: nem tudom elkészítem-e valaha, de azért megosztom itt veletek, hátha ti merészebbek vagytok. Nem más ez, mint a sárgarépa puding. Kicsit bizarrul hangzik, de ki tudja…Íme a recept, átfordítottam mai nyelvre és a mai mértékegységekre, tekintettel arra, hogy a font, icce, meszely, lat viszonylag ritkán használatos fogalom a mai konyhákban.

Sárgarépa puding

Nyers sárgarépát megreszelnek, és a levét kinyomják, majd a répából félretesznek háromnegyed fontot (1 font 0.56 kg). Ezután egy icce (0.8 l) tejben fél óráig főzik, kihűtik és 18 tojás sárgáját (szikét) valamint 34 rúd morzsásra sült kétszersültet, húsz lat (1lat 17.50 gr ) vajat, cukrot, fahéjat és narancsvirágvizet adnak hozzá – gondolom utóbbiakat ízlés szerint. Ha ezt mind összekeverték, 18 tojásnak hava – nyilván felvert fehérje - kerül hozzá, ezt a masszát aztán zsírozott-morzsázott formába öntik és 2 órán át főzik. Felül reá széntüzet adnak (?). A répa levét egy meszely (1 meszely 0.35 l) tejjel befőzik, egy darab vajat és kevés lisztet dobnak hozzá, majd összegyúrják cukorral és fahéjjal, aztán hat tojás sárgájával összehabarják és a pudingra öntik.

Egyszerű és gyors, ugye? Jó tanács, hogy ne az egész adaggal kezdjetek.

Szólj hozzá

répa zöldség keksz