Apukám decemberi kenyere
Íme az én 3-4 éves apukám. Biztosan ugyanannyira várta ő is a Mikulást és a Jézuskát, mint az én ilyen korú kisebbik lányom, aki folyton zaklat: hogy hányat kell még aludni, hogyan érkezik a karácsonyfa, és akkor mi hol leszünk…Én meg azon gondolkodom, milyen legyen az idei vendéglátás. Az asztalon egy fix pont mindig van: a mézes diákkenyér. Igazából nem tudom, pontosan így hívják-e. Apukám sütije ez, ő meg olyan gondolomformán ad nevet a sütiknek. Mindenesetre tőle loptam és igazából decemberi sütinek hívom, mert csupa olyan dolog van benne, ami ennek az ünnepkörnek a szimbóluma.
Mert hiszen mi is van a Mikulás puttonyában? Alma, dió, mogyoró – ahogy éneklik a gyerekek, mondjuk szerintem erősen meg lennének sértődve, ha tényleg csak az lenne benne. Meg aztán ott van a méz, ami valahogy ilyentájt minden sütiben dominál. A decemberi süti pedig mindezt összeházasítja: van benne csonthéjas (dió, mandula, mogyorós), alma (birsalma formájában) és persze méz, ami jól illik ezekhez az ízekhez. Na jó, extraként benne vannak a gyümölcsök is: szilva, áfonya, meggy, barack, mazsola – persze szigorúan aszalva, hiszen december van.
A decemberi süti lényegében a püspökkenyér egyik változata, a fő különbség a mézben van. Meg abban, hogy egyszerűbb az elkészítése is, nem kell külön habot vernünk, elég egyetlen tálat összekoszolnunk. Nálam ez mindig fontos szempont.
Decemberi édes kenyér
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 4 kanál méz
- 10-20 dkg csemege: dió, mandula, mogyoró, aszalt gyümölcsök: mazsola, szilva, áfonya, megy, cseresznye, barack, birsalmasajt – ízlés szerint válogatva
- 5-10 dkg csokoládé
- fűszerek: szegfűszeg, fahéj esetleg mézeskalács fűszerkeverék – ízlés szerint
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- Az egész tojásokat a cukorral jó habosra keverjük.
- A mézet megolvasztjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk és tovább keverjük a masszát.
- A csonthéjasokat, aszalt gyümölcsöket, csokoládét apró darabokra vágjuk, majd összeöntjük őket, kicsi lisztet forgatunk hozzájuk, így nem fognak lesüllyedni. A „csemege mixet” a cukros tojáshoz keverjük, jól összeforgatjuk.
- Végül összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, sütőporral, csipetnyi sóval, majd hozzászitáljuk a tojásos keverékhez. Alaposan összekeverjük a tésztát. Aztán egy püspökkenyérformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk-lisztezzük jó alaposan.
- A keveréket a tepsibe öntjük, majd 180 fokon sütjük, nagyjából 1.5 óráig. Ha elkezd sötétedni a teteje, de belül még ragacsos, borítsunk rá egy darab alufóliát és így süssük tovább.
- Tűpróbával tudjuk eldönteni, mikor készül el. Amikor kihűl, tovább turbózhatjátok a hatást: csokimázzal nyakon borítva igazán ünnepi darab.