Friss kenyér egy óra alatt

Vagy az ünnepi vendégek felfalták az összes kenyeret, és nyitva tartás ugyebár olyankor nem létezik. Vagy akkora volt az étvágy, hogy másnapra nincs mit csomagolni a gyereknek? Vagy… Sorolhatnám.
A lényeg: nincs kenyér, viszont szükség van rá. Hát süssünk egyet, az igazán nem nagy kihívás. Csak hát azért ahhoz kell néhány óra, hogy tálalni tudjuk vacsira a friss szeleteket. Kiváló megoldás ilyenkor sütni néhány darab tortillát, pikk-pakk kész és igazán különlegessé tehető finom mártogatós kencékkel. Leírom később ezt is nektek.
Most a másik roppant gyors megoldást mutatom meg: szódás kenyér a neve. (A recept Hugh Fearnley-Whittingstall kötetéből való.) Többször átfutottam a recept felett – szódásszifon hiányában nem is foglalkoztam vele. J Később döbbentem rá, hogy a szóda jelen esetben a szódabikarbónát jelenti, vagyis ez fújja fel a kenyeret az élesztő helyett. Furcsán hangzik ugye?
De olyan guszta volt róla a kép és olyan kevés volt az időm, hogy nekiálltam egyszer. Egyedi ízű kenyér lett belőle, olyan, ami igazán melegen, frissen jó – másnap már nekem nem igazán ízlett. Viszont éppen kisülten tálalva isteni volt. Íme:
Szódás kenyér
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna
1 tk só
400 ml joghurt
- A lisztet, a szódabikarbónát és sót szitáljuk össze egy tálban.
- Készítsünk egy mélyedést a lisztben és öntsük bele a joghurtot miközben folyamatosan keverjük a tésztát.
- Ha szükséges 1-2 evk tejet adhatunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon, puha tészta legyen, de ne ragacsos.
- Amikor már összeállt a tészta, lisztezett felületen átgyúrjuk, de ne várjuk, hogy olyan egységes, homogén tésztát kapjunk, mint a klasszikus kenyértészta esetében. Egy-két percig gyúrjuk csak, épp, hogy összeálljon egy bucivá.
- Miközben a bucit gyúrjuk, melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Vegyünk elő egy tepsit, kissé hintsük meg liszttel, majd helyezzük bele a bucit. Gyorsan kell dolgozni, mert a szódabikarbóna hamar elkezd dolgozni a joghurtban. A tetejét alaposan lisztezzük meg.
- A tésztát éles, recés késsel vágjuk be kereszt alakban, jó mélyen.
- Süssük szép barnára nagyjából 40-45 perc alatt, akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
- Hagyjuk rácson kihűlni.
Igazából mi sosem tudjuk kivárni, hogy teljesen kihűljön, mert olyan klasszul néz ki. Egyébként is úgy jó, ha még egy kicsit langyos. Ha megkóstoljuk, ne a hagyományos kenyér ízre számítsunk, különleges ízű kenyér ez, szerintem érdemes kipróbálni. Főleg, ha kiürült a kosár.