2016. nov 23.

Friss kenyér egy óra alatt

írta: meszter74
Friss kenyér egy óra alatt

kenyer_2.jpgAz megvan, amikor este derül ki, hogy erőteljesen megfogyatkozott a kenyeres kosár? A család meg már otthon, senkinek sincs kedve boltba futni.

Vagy az ünnepi vendégek felfalták az összes kenyeret, és nyitva tartás ugyebár olyankor nem létezik. Vagy akkora volt az étvágy, hogy másnapra nincs mit csomagolni a gyereknek? Vagy… Sorolhatnám.

 A lényeg: nincs kenyér, viszont szükség van rá. Hát süssünk egyet, az igazán nem nagy kihívás. Csak hát azért ahhoz kell néhány óra, hogy tálalni tudjuk vacsira a friss szeleteket.  Kiváló megoldás ilyenkor sütni néhány darab tortillát, pikk-pakk kész és igazán különlegessé tehető finom mártogatós kencékkel. Leírom később ezt is nektek.

Most a másik roppant gyors megoldást mutatom meg: szódás kenyér a neve. (A recept Hugh Fearnley-Whittingstall kötetéből való.)  Többször átfutottam a recept felett – szódásszifon hiányában nem is foglalkoztam vele. J Később döbbentem rá, hogy a szóda jelen esetben a szódabikarbónát jelenti, vagyis ez fújja fel a kenyeret az élesztő helyett. Furcsán hangzik ugye?

De olyan guszta volt róla a kép és olyan kevés volt az időm, hogy nekiálltam egyszer. Egyedi ízű kenyér lett belőle, olyan, ami igazán melegen, frissen jó – másnap már nekem nem igazán ízlett. Viszont éppen kisülten tálalva isteni volt. Íme:

Szódás kenyér

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 tk. szódabikarbóna

1 tk só

400 ml joghurt

  1. A lisztet, a szódabikarbónát és sót szitáljuk össze egy tálban.
  2. Készítsünk egy mélyedést a lisztben és öntsük bele a joghurtot miközben folyamatosan keverjük a tésztát.
  3. Ha szükséges 1-2 evk tejet adhatunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon, puha tészta legyen, de ne ragacsos.
  4. Amikor már összeállt a tészta, lisztezett felületen átgyúrjuk, de ne várjuk, hogy olyan egységes, homogén tésztát kapjunk, mint a klasszikus kenyértészta esetében. Egy-két percig gyúrjuk csak, épp, hogy összeálljon egy bucivá.
  5. Miközben a bucit gyúrjuk, melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  6. Vegyünk elő egy tepsit, kissé hintsük meg liszttel, majd helyezzük bele a bucit. Gyorsan kell dolgozni, mert a szódabikarbóna hamar elkezd dolgozni a joghurtban. A tetejét alaposan lisztezzük meg.
  7. A tésztát éles, recés késsel vágjuk be kereszt alakban, jó mélyen.
  8. Süssük szép barnára nagyjából 40-45 perc alatt, akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
  9. Hagyjuk rácson kihűlni.kenyer_1.jpg

 

 Igazából mi sosem tudjuk kivárni, hogy teljesen kihűljön, mert olyan klasszul néz ki. Egyébként is úgy jó, ha még egy kicsit langyos. Ha megkóstoljuk, ne a hagyományos kenyér ízre számítsunk, különleges ízű kenyér ez, szerintem érdemes kipróbálni. Főleg, ha kiürült a kosár.

Szólj hozzá

kenyér joghurt szódabikarbóna liszt