2016. dec 05.

Pikk-pakk és csókolom avagy Anna kedvenc poharasa

írta: meszter74
Pikk-pakk és csókolom avagy Anna kedvenc poharasa

poharkrem_1.jpg

Húúú, már megint egy hétfő. Ezt a napot muszáj valamivel feldobni, hogy visszatérjen az életbe vetett hitünk, szóval KÉNYZTETÉS!!!

Az egész napos munka után persze kevés a kedv és energia, hogy magunk készítsünk valamit, gyorsabb leemelni egy doboz joghurtot, túrókrémet, pudingot a hűtőpultból – pedig mennyivel istenibbet lehet otthon varázsolni. És nem is sok vele a meló.

A nagymaminak is van egy ilyen találmánya, amit ezúttal egy névnapi köszöntés desszertjeként tett elénk – bár az ünnepelt minden évben sűrűn hangoztatja, hogy névnap, mint olyan, egyszerűen nincs, mégsem ússza meg az ünneplést. Szóval kapott most is finomságot – ez a vaníliás pohárkrém, ami valójában Anna lányom kedvence. poharkrem_8.jpg

 

A szakácsnő szavaival élve én elneveztem: pikk-pakk és csókolom desszertnek, merthogy az ember pikk-pakk elkészíti és aztán „csókoltatok mindenkit” jelszóval elnyúlik a fotelben és csak kanalazza a boldogságot. Ha van rá időtök, még ma készítsétek el gyorsan, vagy legyen ez a hétvégi desszert, de villoghattok vele a vendégek előtt is, mert nemcsak isteni, de látványos is, kreatívkodhattok bátran. Ezzel az adaggal egy 10 fős társaságot is kényeztethettek.

A pikk-pakk vaníliás pohárkrém

  • 6 tojás sárgája
  • 6 evk cukor
  • 1 vanília rúd
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 púpos evk liszt
  • 5 l tej
  • csokoládé, gyümölcs a díszítéshez

 

  1. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliarúd kikapart magjaival, vaníliás cukorral jól kikeverjük.
  2. Amikor már jó habos belekeverjük a lisztet, majd a masszát felengedjük a tejjel.
  3. A simára kevert masszát fazékba öntjük, és lassan elkezdjük főzni, ilyenkor beledobhatjuk a vanília héját is, így még ízletesebb lesz a krém.
  4. A vaníliás krémet folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük.
  5. Amikor kissé már lehűlt poharakba töltjük, díszítjük, hűtőbe tesszük és türelmesen várunk, hogy egy igazán sűrű, hideg vaníliacsodát kanalazhassunk majd.poharkrem_6.jpg

TIPP: A pohárkrémnek több variációja készíthető, isteni például ha gyümölcsökkel rétegesen rakjátok, vagyis egy sor fanyar gyümölcs (akár kompót) aztán krém, ismét gyümölcs majd krém és így tovább. Dúsíthatjátok csoki pasztillával, illetve apróra vágott csoki darabkákkal, sőt ha a krém egyik részébe kakaót tesztek és így rétegezitek, akkor egy jópofa csíkos pohárkrémet tehettek az asztalra. Ha felnőtt társaságnak szolgáljátok fel, akár cseppnyi aszút, likőrt is lehet rá löttyinteni. Szóval: isteni, látványos – és ami fő: pikk-pakk és csókolom.

Szólj hozzá

gyümölcs csoki vanília desszert puding pohárkrém