2017. jan 14.

A lélekmelengető kakaós kalács

írta: meszter74
A lélekmelengető kakaós kalács

kakaos_kalacs_2.jpgHa tél, akkor hideg, meg hó és persze a kötelező szánkózás. Na jó, nem annyira fájdalmas dolog ez, tuti a gyerekekkel együtt csúszni meg hóangyalokat csinálni, csak ne fagyna meg közben az ember. Ilyenkor aztán, amikor hazaérünk kimondhatatlanul jól esik

egy forró tea vagy ha fokozni akarjuk az élvezeteket, akkor egy forró csoki, odavan érte a család. Mondjuk a forró csoki mellé szerintem kötelező kísérő lenne az a kalács, amit Tündi mami készít – mondjuk a kuglófja sem utolsó, itt olvashatjátok - ,sajnos elég ritkán.tunde_fiatal_3.jpg

 Most azonban meglepett vele, mennyei elhitetitek. Szóval egy csésze forró csoki, egy szelet pihe-puha kakaós kalács és tökéletes az élvezet. Előrebocsájtom, ez nem az 5 perces receptek egyike, ha belevágsz lesz vele munka, de annyi azért nem, hogy ki se próbáld. Utána meg úgyis függő leszel tőle. :) A tészta hamar kész, macera inkább csak a nyújtogatással és a töltelékezéssel van, de ez sem bonyolult meló, inkább csak időigényes. Szóval ha az esti filmnézésnél falatozná a család, akkor bizony neki kell állni délután, mert a kelesztések viszik az órákat, sokat kell rá várni és sajnos nagyon hamar elfogy… :) Íme:kakaos_kalacs_3.jpg

Tündi mama kakaós kalácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg rétesliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 4 dl langyos tej
  • pici só
  • 6 dkg cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 5 dkg élesztő

Töltelékhez:

  • 25 dkg margarin/vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaó

 Az élesztőt kevés cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk.

A réteslisztet sóval, cukorral összekeverjük, majd hozzáütjük a tojások sárgáját (a fehérjét tegyük félre a kalács kenéséhez), beleöntjük a tejet, az étolajat és végül a felfuttatott élesztő.

Alaposan gyúrjuk össze a tésztát és tegyük félre letakarva fél órányi pihenőre.

Eközben elkészíthetjük a tölteléket. Keverjük habosra a margarint/vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és ezzel is alaposan dolgozzuk össze. A masszát tegyük félre.

A megkelt tésztát 6 egyforma méretű cipóra osszuk szét, akárcsak a tölteléket. A bucikat aztán egyenként nyújtsuk ki, kb. tepsinyi méretűre.

A kinyújtott tésztán kenjük el a tölteléket, majd csavarjuk fel. Érdemes az oldalát behajtani, hogy a massza a sütés közben ne folyjon ki.

Minden cipóval így járunk el, így lesz 6 db töltött rudunk.

A rudakat kettesével összefonjuk, vagyis összesen 3 szépséges kalácsunk lesz, ezeket átemeljük a vajazott tepsibe és adunk nekik 1 órányi pihenést.

Végül tojásfehérjével szépen átkenjük őket és toljuk is a sütőbe.kakaos_kalacs_8.jpg

Előfordul néha, hogy a kakaós töltelék itt-ott kibuggyan a rudakból, ilyenkor a szakácsnő sopánkodni szokott nálunk, hogy elnézést, de így sikerült. Én azt mondom, ne szomorkodjatok vagy rémüljetek meg, ha nálatok is ez történik: szerintem isteni, amikor ez a csokis szaft rákaramellizálódik a kalácsra, a pihe-puha belső és ez a roppanós édes kéreg mennyei együtt. Tulajdonképpen én így szeretem a legjobban. :)

Szólj hozzá

kalács kakaós kelt tészta forró csoki kakaós kalács