A lélekmelengető kakaós kalács

egy forró tea vagy ha fokozni akarjuk az élvezeteket, akkor egy forró csoki, odavan érte a család. Mondjuk a forró csoki mellé szerintem kötelező kísérő lenne az a kalács, amit Tündi mami készít – mondjuk a kuglófja sem utolsó, itt olvashatjátok - ,sajnos elég ritkán.
Most azonban meglepett vele, mennyei elhitetitek. Szóval egy csésze forró csoki, egy szelet pihe-puha kakaós kalács és tökéletes az élvezet. Előrebocsájtom, ez nem az 5 perces receptek egyike, ha belevágsz lesz vele munka, de annyi azért nem, hogy ki se próbáld. Utána meg úgyis függő leszel tőle. :) A tészta hamar kész, macera inkább csak a nyújtogatással és a töltelékezéssel van, de ez sem bonyolult meló, inkább csak időigényes. Szóval ha az esti filmnézésnél falatozná a család, akkor bizony neki kell állni délután, mert a kelesztések viszik az órákat, sokat kell rá várni és sajnos nagyon hamar elfogy… :) Íme:

Tündi mama kakaós kalácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt
- 3 tojás sárgája
- 4 dl langyos tej
- pici só
- 6 dkg cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 5 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 25 dkg margarin/vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó
Az élesztőt kevés cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk.
A réteslisztet sóval, cukorral összekeverjük, majd hozzáütjük a tojások sárgáját (a fehérjét tegyük félre a kalács kenéséhez), beleöntjük a tejet, az étolajat és végül a felfuttatott élesztő.
Alaposan gyúrjuk össze a tésztát és tegyük félre letakarva fél órányi pihenőre.
Eközben elkészíthetjük a tölteléket. Keverjük habosra a margarint/vajat a porcukorral, vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és ezzel is alaposan dolgozzuk össze. A masszát tegyük félre.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű cipóra osszuk szét, akárcsak a tölteléket. A bucikat aztán egyenként nyújtsuk ki, kb. tepsinyi méretűre.
A kinyújtott tésztán kenjük el a tölteléket, majd csavarjuk fel. Érdemes az oldalát behajtani, hogy a massza a sütés közben ne folyjon ki.
Minden cipóval így járunk el, így lesz 6 db töltött rudunk.
A rudakat kettesével összefonjuk, vagyis összesen 3 szépséges kalácsunk lesz, ezeket átemeljük a vajazott tepsibe és adunk nekik 1 órányi pihenést.
Végül tojásfehérjével szépen átkenjük őket és toljuk is a sütőbe.

Előfordul néha, hogy a kakaós töltelék itt-ott kibuggyan a rudakból, ilyenkor a szakácsnő sopánkodni szokott nálunk, hogy elnézést, de így sikerült. Én azt mondom, ne szomorkodjatok vagy rémüljetek meg, ha nálatok is ez történik: szerintem isteni, amikor ez a csokis szaft rákaramellizálódik a kalácsra, a pihe-puha belső és ez a roppanós édes kéreg mennyei együtt. Tulajdonképpen én így szeretem a legjobban. :)