Ilyen volt az Olimpia 50 éve
És hogy mi köze ennek a gasztronómiához? Olvassátok csak!
Most, amikor pro és kontra erről szólnak a hírek, igazán jót nevettem, amikor egy szakácskönyvben szembe jött velem az Olimpia szelet névre keresztelt süti. Egy göcseji néni lendületes betűivel, végül is egy sportos szeletről van szó. :) A recept kísértetiesen hasonlít egy nagyanyám félére, az ő receptjei között „Joli süti” néven fut, ettől a nénitől van a leírás. Szóval Göcsejben Olimpia, a Kisalföldön Joli – szinte egy és ugyanaz.
Nos, ezt az Olimpia szeletet azért nem a fogyózóknak vagy sportolóknak találták ki. Van benne kalória: cukor, sok tojás, dió és persze fehér liszt. Szóval lesz, aki erre is nemet mond, bár rosszul teszi. :)
Olimpia szelet
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- 23 dkg porcukor
- 6 tojás
- 1-2 kanál tej
- 15 dkg darált dió
- fél csomag sütőpor
A lisztet a vajjal és sütőporral összemorzsoljuk.
Belekeverünk 8 dkg porcukrot, majd 1 tojás sárgájával és a tejjel jól összegyúrjuk.
A tésztát két részre szedjük. Háromnegyednyi anyagot kisodrunk és tepsiben szépen elegyengetünk.
Majd 5 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral jó habosra keverünk, citrom héjával ízesítjük.
A cukros tojásba keverjük a diót, majd beleforgatjuk 2 tojás keménnyé vert habját.
Ezt a masszát rásimítjuk a tepsiben várakozó tésztára. Végül a megmaradt tésztából hurkákat sodrunk és berácsozzuk vele a süteményt.
Így toljuk a sütőbe a tepsit, és közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük.
Mint látjátok, kétségtelenül nem a legatraktívabb sütik közé tartozik, de az íze kárpótol ezért. Mit is mondjak: nincs is annál jobb, mint amikor ebbe a pihe-puha sült habba beleharap az ember. Nehéz is leállni vele. Szóval ez az az Olimpia, ami után nem árt egy kicsit mozogni. :)