2017. jan 28.

Ilyen volt az Olimpia 50 éve

írta: meszter74
Ilyen volt az Olimpia 50 éve

olimpia_5.jpgÉs hogy mi köze ennek a gasztronómiához? Olvassátok csak!

Most, amikor pro és kontra erről szólnak a hírek, igazán jót nevettem, amikor egy szakácskönyvben szembe jött velem az Olimpia szelet névre keresztelt süti. Egy göcseji néni lendületes betűivel, végül is egy sportos szeletről van szó. :)  A recept kísértetiesen hasonlít egy nagyanyám félére, az ő receptjei között „Joli süti” néven fut, ettől a nénitől van a leírás. Szóval Göcsejben Olimpia, a Kisalföldön Joli – szinte egy és ugyanaz.olimpia_szelet.jpg

Nos, ezt az Olimpia szeletet azért nem a fogyózóknak vagy sportolóknak találták ki. Van benne kalória: cukor, sok tojás, dió és persze fehér liszt. Szóval lesz, aki erre is nemet mond, bár rosszul teszi. :)

Olimpia szeletolimpia_3_1.jpg

 Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 23 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 1-2 kanál tej
  • 15 dkg darált dió
  • fél csomag sütőpor

A lisztet a vajjal és sütőporral összemorzsoljuk.

Belekeverünk 8 dkg porcukrot, majd 1 tojás sárgájával és a tejjel jól összegyúrjuk.

A tésztát két részre szedjük. Háromnegyednyi anyagot kisodrunk és tepsiben szépen elegyengetünk.

Majd 5 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral jó habosra keverünk, citrom héjával ízesítjük.

A cukros tojásba keverjük a diót, majd beleforgatjuk 2 tojás keménnyé vert habját.

Ezt a masszát rásimítjuk a tepsiben várakozó tésztára. Végül a megmaradt tésztából hurkákat sodrunk és berácsozzuk vele a süteményt.

Így toljuk a sütőbe a tepsit, és közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük.olimpia_2.jpg

Mint látjátok, kétségtelenül nem a legatraktívabb sütik közé tartozik, de az íze kárpótol ezért. Mit is mondjak: nincs is annál jobb, mint amikor ebbe a pihe-puha sült habba beleharap az ember. Nehéz is leállni vele. Szóval ez az az Olimpia, ami után nem árt egy kicsit mozogni. :)

Szólj hozzá

olimpia dió mandula szelet hab