2016. nov 25.

A nagybetűs NARANCSLEKVÁR - Bio, mindenmentes és sosem elég belőle

írta: meszter74
A nagybetűs NARANCSLEKVÁR - Bio, mindenmentes és sosem elég belőle

narancslekvar_2_kisebb.jpgMinden évben megfogadom, hogy a karácsonyi ajándékvásárlást nem hagyom az utolsó napokra. Sokat fejlődtem már, de

azt még nem sikerült elérnem, hogy mégiscsak maradjon beszerzési feladat december 23-ára is. Idén újabb kísérletet teszek, szóval tegnap már el is készítettem az egyik bevált gasztroajándékomat, ami tartós cucc, kibírja az üvegben az ünnepekig. Meg aztán csodás gyógyító hatásában bízva viszem a kórházba is a barátnőnek.

Ha karácsony, akkor ugyebár narancs, így aztán az én ünnepi lekvárom is ebből készül. Kipróbáltam többet is, végül annál maradtam, amit itt a neten találtam. Végtelenül egyszerű elkészíteni, isteni anyag lesz belőle – viszont jó sok macera van vele. Azért ez nem a megmosom-beledobom-főzöm-dunsztolom pikk-pakk lekvár, szóval, aki belevág, áldozzon rá egy délutánt – egy esős szombaton kiváló program. Ebben a változatban a gyümölcsök héja is belekerül a lekvárba, így aztán kizárólag bio narancsból és bio citromból készíthetjük. Az is nagyon jó benne, hogy semmiféle tartósítószert nem tartalmaz, viszont ezért figyelni is kell arra, hogy kinyitás után már a hűtőben tároljuk. Úgyse marad ott sokáig… Íme, lépésről-lépésre.

Narancslekvár

  • 2 kg narancs
  • 2 db citrom
  • 2 kg cukor
  • ízlés szerint fűszerek
  1. A narancsokat és citromokat langyos vízben, körömkefével jól átdörzsöljük, majd megszárítgatjuk őket.
  2. Zöldséghámozóval vagy egy éles késsel nagyon vékonyan leszedjük a külső héjat, vigyázva, hogy a fehér, keserű rész ne maradjon rajta.narancslekvar_1_kicsi_1.jpg
  3. A héjdarabkákat nagyon vékony csíkokra daraboljuk fel, így kerülnek majd bele a lekvárba.
  4. A fazékba, melyben a lekvárt fogjuk főzni, tegyünk 3 dl vizet és 30 dkg cukrot, majd dobjuk hozzá a felcsíkozott héjat és tegyük fel főzni, forrástól számítva 20 percig puhuljanak csak csendesen.
  5. Közben nekiállunk a legpepecsebb folyamatnak. A narancsokról és citromokról éles késsel levágjuk a fehér részt, majd nekiállunk kifilézni a tekintélyes mennyiségű gyümölcsöt. Macera, de lebegjen előttünk a megajándékozott boldog arca! Ezen a ponton érdemes újra megnézni a videót.

  6. Amikor készen vagyunk a filézéssel nagyot sóhajtunk és a gyümölcshúst beledobjuk a cukros héj mellé, majd ráöntjük a cukor maradék részét, jól összekeverjük és otthagyjuk. Néha keverjünk rajta egyet-egyet. A munka ezzel be is fejeződött (esetleg ízlés szerint fűszerrel még izgalmasabbá tehetjük, mi a natúr változatot szeretjük igazán).
  7. Egy óra elteltével nézzük meg a lekvár állagát. Aki darabosan szereti, ne nagyon nyúljon hozzá, aki simán vagy csak kicsit darabosan, az turmixolhat rajta.
  8. Azt, hogy mikor kész a lekvár úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy tálra öntünk egy kis kanálnyit, majd némi várakozás után egy csíkot húzunk a közepébe. Ha a csík megmarad, akkor kapcsolhatjuk is le alatta a lángot, majd önthetjük csírátlanított üvegekbe és dunsztolhatjuk a szokásos módon.narancslekvar_3.jpg
  9. Csak teljes kihűlés után vegyük őket elő. Én még nem tudtam két egyformát főzni, néha nagyon folyós maradt, néha meg szépen besűrűsödött. Elkeseredni akkor sem kell, ha hígnak tűnik, néhány héten belül szilárdulni fog. Amúgy meg: így is úgy is ISTENI.
Szólj hozzá

karácsony citrom narancs lekvár