2016. dec 16.

Apám IGAZI BEJGLIJE II. – A töltelékek

írta: meszter74
Apám IGAZI BEJGLIJE II. – A töltelékek

apu_4_1.jpgHa már apám IGAZI BEJGLIJÉNEK tésztája elkészült, sőt már a deszkán fekszik előttünk szépen kinyújtva, nincs más hátra, mint hogy

lelket leheljünk a karácsony sütijébe. A lélek pedig a bejgli esetében természetesen a töltelék. Sok múlik rajta: igazán szaftos, édesen omlós ettől lesz a süti, szóval az elkészítésére ne sajnáljuk az időt és figyelmet. Apámnál is van minden évben diós, mákos változat és néhány éve a gesztenyés bejglit is feltette a palettára, férjem nagy boldogságára. Nos, íme, apám IGAZI BEJGLIJÉBE ezek a finomságok kerülnek. (Az itt leírt adagok kb. 2-3 rúd megtöltéséhez elegendőek.)

Diótöltelékdio_3.jpg

  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg őrölt dió
  • 1-2 evőkanál rum
  • 2-3 evőkanál baracklekvár
  • 1 dl víz
  • mazsola
  • birsalmasajt apró darabokra vágva
  • reszelt citromhéj

A vízből a cukorral szirupot főzünk, szálhúzásig (ahogy mondja a mester). Amikor a szirup megfelelő állagú belekeverjük a diót, ízesítjük citromhéjjal, dúsítjuk mazsolával, birsalmasajttal. Félretesszük hűlni. Amikor már langyos, belekeverjük a rumot és a lekvárt – így lesz még szaftosabb, könnyedebb a diós töltelékünk.bejgli_7.jpg

 Máktöltelékmak_2.jpg

  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg mák
  • ½ dl tej
  • mazsola, dió, kandírozott gyümölcs (ízlés szerint)

A tejet a cukorral forralni kezdjük. Amikor kezd gyöngyözni, levesszük a tűzről, ráöntjük a tálban várakozó darált mákra. Jól összekeverjük, majd ízesítjük a mazsolával, birssajttal, kandírozott gyümölccsel – ízlés szerint. Ha még könnyedebb masszát szeretnénk, ebbe a masszába is keverhetünk egy-két kanálnyi baracklekvártbejgli_3.jpg

Gesztenyetöltelék

A gesztenyemasszát áttörjük, és mindenféle jóval ízesíthetjük: önthetünk bele kis rumot és a mazsolát semmiképp se felejtsük ki belőle.

Szólj hozzá

dió mák bejgli