Apám IGAZI BEJGLIJE II. – A töltelékek
Ha már apám IGAZI BEJGLIJÉNEK tésztája elkészült, sőt már a deszkán fekszik előttünk szépen kinyújtva, nincs más hátra, mint hogy
lelket leheljünk a karácsony sütijébe. A lélek pedig a bejgli esetében természetesen a töltelék. Sok múlik rajta: igazán szaftos, édesen omlós ettől lesz a süti, szóval az elkészítésére ne sajnáljuk az időt és figyelmet. Apámnál is van minden évben diós, mákos változat és néhány éve a gesztenyés bejglit is feltette a palettára, férjem nagy boldogságára. Nos, íme, apám IGAZI BEJGLIJÉBE ezek a finomságok kerülnek. (Az itt leírt adagok kb. 2-3 rúd megtöltéséhez elegendőek.)
Diótöltelék
- 15 dkg cukor
- 20 dkg őrölt dió
- 1-2 evőkanál rum
- 2-3 evőkanál baracklekvár
- 1 dl víz
- mazsola
- birsalmasajt apró darabokra vágva
- reszelt citromhéj
A vízből a cukorral szirupot főzünk, szálhúzásig (ahogy mondja a mester). Amikor a szirup megfelelő állagú belekeverjük a diót, ízesítjük citromhéjjal, dúsítjuk mazsolával, birsalmasajttal. Félretesszük hűlni. Amikor már langyos, belekeverjük a rumot és a lekvárt – így lesz még szaftosabb, könnyedebb a diós töltelékünk.
Máktöltelék
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg mák
- ½ dl tej
- mazsola, dió, kandírozott gyümölcs (ízlés szerint)
A tejet a cukorral forralni kezdjük. Amikor kezd gyöngyözni, levesszük a tűzről, ráöntjük a tálban várakozó darált mákra. Jól összekeverjük, majd ízesítjük a mazsolával, birssajttal, kandírozott gyümölccsel – ízlés szerint. Ha még könnyedebb masszát szeretnénk, ebbe a masszába is keverhetünk egy-két kanálnyi baracklekvárt
Gesztenyetöltelék
A gesztenyemasszát áttörjük, és mindenféle jóval ízesíthetjük: önthetünk bele kis rumot és a mazsolát semmiképp se felejtsük ki belőle.