Mézeskalács 1 óra alatt - Véghajrában mentőöv
A lányom múlt héten hazahozott az iskolából egy mézeskalács emberkét. A fejét már leharapta a suliban, de a kezekre és lábakra nem maradt ideje
– rövid a tízórai szünet :) Szóval mi itthon a kicsivel megosztoztunk rajta, és megállapítottuk, hogy fincsi darab. Gyorsan el is kértem a receptet, kíváncsi voltam a technikára. Meglepődtem, amikor megláttam az „elnevezést”, ha ilyent látok a neten meg sem nyitom a lapot, de ugyebár itt meggyőződhettem róla, hogy a végeredmény tényleg jó, szóval ez a „pihentetés nélküli mézeskalács”, ami azért nagyszerű, mert mentőöv azoknak, akik utolsó pillanatra hagyták a mézeskalács sütését, sőt már ki is futottak az időből.
Vagyis, mielőtt december 24-én elszomorodnátok, hogy idén bizony nem sikerült mézeskalácsot az asztalra varázsolni, kattintsatok ide, nyomtassatok és egy óra múlva illatozni fog a konyhátok a karácsonyi mézestől. A recepteket én általában az ötletadóról nevezem el, szóval, íme Dorka mézeskalácsa (a megadott mennyiségből óriási adag lesz, szóval elég fél adaggal kezdeni).
Dorka mézeskalácsa (pihentetés nélküli)
Hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evk. mézeskalács fűszerkeverék (vagy összekeverve őrölt szegfűszeg, fahéj)
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg margarin/vaj
- 5 dl méz
- 3 tojás
- A száraz anyagokat, vagyis a lisztet, szódabikarbónát, porcukrot és fűszereket összekeverjük.
- A keverékbe belemorzsoljuk a margarint/vajat.
- Beleütjük a tojásokat, belecsorgatjuk a mézet és alaposan kidolgozzuk.
- A tésztát érdemes több darabra szétszedni, a kisebb bucikkal könnyebben dolgozhatunk. A szokott módon szépen kinyújtjuk őket, kb. 3-5 mm vastagságúra, aztán hívjuk a gyerekeket dolgozni – szaggassanak ők.
- A figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített sütőben nagyjából 8 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Amikor kihűltek jöhet a cicomázás. Én sokféle cukormázat kipróbáltam az évek során: egyik túl folyós volt, a másik nem száradt meg… Tavaly találtam rá az eszményi változatra: 1 tojás fehérjéjét elkezdjük felverni, majd nagyjából félidőben hozzáteszünk 20-25 dkg porcukrot. Aztán tovább dolgoztatjuk a gépet, míg kőkemény hab nem lesz a fehérjéből.
- Aztán jöhet egy zacsi, aminek a sarkába nagyon pici lyukat vágunk, belekanalazzuk a hófehér masszát és pingálhatjuk is a mézeskalácskáinkat. Én ezt is rábízom a gyerekekre, szóval érdekes alkotások születnek, de mi így szeretjük őket. Mint például: havas csillag, hold kráterkkel, dühös angyal. Hát nem szépek? :)