Mézeskalács új köntösben
Karácsony előtt, az ünnepek alatt boldogan sütjük, esszük, mostanra azonban már rá sem bírunk nézni a mézeskalácsra. Ismét sikerült eltúloznom az adagot, szóval
a fára akasztott adagon kívül egy nagy tál is tele lett vele, ami szépen fogyatkozott is, rájártak a gyerekek, de mostanra mintha már ők sem kívánnák annyira. Szóval már napok óta töröm a fejem, mit tegyek a maradékkal, korábbi próbálkozásaim nem igazán arattak sikert.
Közben lapozgatok nagyanyám receptes lapjai között, kutatom, leírta-e az utolérhetetlen császármorzsáját és akkor rátalálok a megoldásra. Az egyszerűen csak „se sütni, sem főzni nem kell” névre keresztelt sütit pontosan nekem találták ki: az alapja ugyanis babapiskóta, amit én – piskóta híján – kiválthatok a maradék mézessel, így aztán nincs több fejtörés a sorsáról.
Kisebb bibi, hogy az eredeti receptben diót és eperdzsemet írt nagyanyám, ezek jelenleg szintén hiányoznak a háztartásból, szóval végül kreáltam egy másik változatot. Isteni lett. Azért megosztom veletek az eredetit is, érdemes kipróbálni. Nagyon részletesnek nem nevezném a leírást, bár ez mama összes receptjére igaz, szóval általában én magam találom ki a hogyant. Ebben az esetben nem túl bonyolult a dolog. :)
Se sütni sem főzni nem kell
- 1 doboz babapiskóta
- ½ dl rum
- pici tej
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál eperdzsem
- csokidara
A babapiskótát egy tálba szórjuk, rummal és kicsi tejjel meglocsoljuk, hogy jól megszívja magát a keksz. A megadott mennyiség itt 1 doboz, ami dekára nézve manapság bizony nem egyértelmű, de anno nem volt nagy kínálat a piskótapiacon, csak egyféle kiszerelés létezett. Így aztán megkerestem gyermekkorom piskótás dobozának képét a neten, és megtudtam, hogy az 1 csomag, az 150 grammot jelent. :)
A mazsolát, kakaóport, diót, cukrot keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a vajat, az eperdzsemet és a megáztatott piskótát.
Gyúrjuk össze, majd a masszát tegyük egy órára hűtőbe.
Miután kivettük, a tésztából formáljunk golyókat, ezeket pedig forgassuk bele csoki darába. Ezzel el is készült a süti, amit érdemes visszatolni a hűtőbe, ha nem fogy el rögtön.
Az én variációm lényegében szükségből született: babapiskóta, dió és eperdzsem híján alternatívákat kellett találnom. Ez a piskóta esetében nem volt nehéz, hisz a fő cél a mézes eltüntetése volt. Dió helyett mandulát, eperdzsem helyett pedig vörös áfonya lekvárt használtam. Hamar elfogyott. :)
Se sütni, sem főzni nem kell 2.
- 15-20 dkg mézeskalács
- 1 dl tej
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dkg durvára vágott mandula
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál áfonya lekvár
- kókuszreszelék a hempergetéshez
A mézeskalácsot kissé összetörtem, így locsoltam meg a tejjel – lévén rumom nem volt – majd hagytam állni.
A mazsolát, kakaóport, cukrot, mandulát összekevertem, majd a vajat, a lekvárt és mézeskalácsot is hozzáadtam. Én a robotgépet is dolgoztattam, így elég homogén massza lett, ha kézzel gyúrjuk valószínűleg jobban látszanak majd a nagyobb darab sütik és mandulák is.
A massza aztán ment a hűtőbe, én a mélyhűtőbe tettem. Valószínűleg elég neki egy óra, én csak később tudtam rá időt szakítani, de semmi baja sem lett attól, hogy tovább pihent a hűtőben.
Aztán golyókat formáztam és én - a csokidara helyett - kókuszreszelékben hempergettem meg a sütit. Nagy csinosak lettek. És ami fő: elfogyott a mézeskalács is. :)