Az erő legyen veled! Dr. Oetker kalácsa
„Ez a Dr Oetker-féle erőkalács könnyen emészthető étel, betegeknek és gyerekeknek egész jó a test számára szükséges összes tápanyagokat tartalmazza.” Így ajánlotta egyik süteményét hajdanán a Világos fej receptfüzet.
A világos fej pedig nem más, mint a Dr. Oetker cég védjegye, „mely alatt gyártmányait az egész világon forgalomba hozza.” A név már több mint 100 éve ott van a piacon, nem véletlen, hogy amikor a háziasszony sütőport, vaníliás cukrot, pudding port, fixet - és folytathatnám a sort – választ, tudja, hogy az Oetker az biztos választás. Mert már ezt használta az anya, a mama és a szomszéd néni is. De belegondoltatok már, hogy mi az, ki az a Dr. Oetker? Mindegy is, ha egyszer jó az anyag, nem? Mindenesetre azért érdekes, sztori, hogy a névadó Dr. August Oetker-nek semmi köze sem volt a cukrászathoz.(Fotó: Oetker Group)
Gyógyszerész volt, aki mellesleg botanikából doktorált, de a felfedezés mindig izgatta. Gyógyszertára hátsó szobájában kísérletezgetett például egy kelesztő anyagon is. Bár ekkor már a sütőport ismerték, de azt csak kimérve tudták vásárolni, tárolni nem lehetett és az íze sem volt az igazi. Dr. Oetkernek sikerült megoldania ezeket a problémákat és 1893-ban befutott a zacskós sütőporral, ettől fogva felvirágzott a családi vállalkozás, egyre több termék, egyre több munkás, egyre nagyobb bevétel. A marketingfogások pedig zseniálisak, először a zacskókra kerülnek receptek, aztán jönnek a füzetek, könyvek is – így indult tehát az Oetker sztori.
Amikor nemrégiben kezembe akadt az egyik Oetker-féle kis receptgyűjtemény, rátaláltam az Erőkalács fantázianévre keresztelt sütire. Tetszett a neve is, meg a kis illusztráció is – szóval tervbe vettem az elkészítést. Aztán némi kis influenza után úgy gondoltam, nekem is szükségem van az Erőre, szóval belevágtam. Íme:
Erőkalács
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj vagy libazsír
- 3-4 tojás (esetemben 3)
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 1 csomag Dr. Oetker-féle sütőpor
- 4-6 kanál tej (az anyag sűrűségét kell figyelni)
- ½ citrom
- pici só
- igény szerint aszalt gyümölcs, mandula, csokoládé (ezek elhagyhatók)
Először a vajat kevertem ki a cukorral és a tojássárgákkal.
Aztán hozzákevertem a tejet, majd apránként a sütőporral elvegyített lisztet. Szerencsére épp volt idehaza a mester munkájából. :)
A massza ekkor már nehezen forgatható. Felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá, majd egyharmadát erőteljesen a tojásos alaphoz kevertem, ezt követően tettem csak bele a maradék habot, óvatosan, nehogy megtörjön.
A masszába citromhéjat reszeltem, és hogy tényleg legyen benne erőforrás kicsit felturbóztam durvára vágott mandulával, mazsolával.
Ekkor kell alaposan kivajazott formába önteni. Mivel az ajánlás gyerekeknek is szó, így én most egy kicsi szilikon macit választottam – stílusosan az Erőhöz :). És apró kis csokidarabokat is nyomkodtam az anyagba, biztos ami biztos alapon. :)
A recept szerint ¾ óráig kell sütni a „kalácsot”, ez az idő azonban nem a mai kor sütőihez van számolva, szóval néha rá kell pillantani és tűpróbát tartani kb 25-30 perc után. Én kb 160-170 fokon sütöttem 40 percig.
Finom kis süti lett belőle. Leginkább egy könnyű piskótához hasonlítanám a tészta ízét, ami kiváló alapanyag ahhoz, hogy elengedjük a fantáziánkat és mindenféle finomságot dobáljunk bele. Egyetlen kötelező elem van csak benne, a Dr. Oetker-féle sütőpor! :)